Események betöltése

Médeia -KV Társulat/Trafó

2022-04-07 @ 19:00 - 20:30

Ingyenes

 

KVT/TRAFÓ: Médeia

Euripidész drámája nyomán

(Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával)

 

Szereplők: Radnay Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina

Látvány: Szabados Luca

Bábkészítő: Palya Gábor

Produkciós asszisztens: Beke Anna

Rendező: Czukor Balázs

A KV Társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján egy kortárs előadást hoztunk létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól , ma. A szakmai visszajelzések kiemelik, hogy a dráma mellett a kortárs humor megjelenése teszi nagy élménnyé az előadást .

Czukor Balázs  rendezővel – akivel díjnyertes Függésben c. előadásunk után másodszor dolgoztunk együtt –egy kerettörténetbe helyeztük a drámát; Médeia története egy csoportterápia keretében, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.

 

„ Ez a nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció idehozza őt, Médeiát, úgy hogy közben kicsit el is téríti, hadd menjünk utána és találjunk rá”

Stuber Andrea Naplója

A szerepjáték lehetőséget ad arra, hogy párhuzamosan két szál fusson; a terápiás csoport tagjainak és az általuk játszott  darabbeli  karaktereknek a sorsa, élete, amelyek egy adott ponton egymásba olvadnak. A két szál egymásba játszása segített abban, hogy  a „mi” Médeiánk valóban mai történet legyen; arról beszéljünk milyen lehetőségei vannak ma egy válsághelyzetben lévő nőnek. És abban is,  hogy megmutassuk ennek a krízishelyzetnek a szélsőségeit, egészen a bosszú,  a gyerekgyilkosság gondolatáig. A gyerekgyilkosság színpadi megjelenítését segítette, hogy előadásunkban Médeia gyerekeit bábok keltik életre.

Az előadásban a darab összes szerepét 4 nő játssza. Ez egyrészt értelmezhető  klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ezáltal éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé.

„Egyszerre születik antik sorsdráma és kortársi tragikomédia és mindkettőben…ott a kortalan kérdésáradat, amely válaszokért kiált – a középpontban a szűkö, vergődő, válaszért, megértésért, el és befogadásért esdeklő Médeiával…a kérdés tehát nem az, hogy ilyenek lennének a nők? – hanem az, hogy ilyenek lennénk mi? Hát ilyenek. Mert az igazi gyilkosság az, ha a saját őszinte érzelmeink kifejezését tiltjuk meg magunknak. És olyan szerencsénk van, hogy ezt 4 nő játssza nekünk…” 

 

Az előadás a Köszönjük Magyarország támogatásával jött létre. 

Részletek

Dátum:
2022-04-07
Időpont:
19:00 - 20:30
Összeg:
Ingyenes

Helyszín

MANK Galéria
Bogdányi út 51.
Szentendre, Pest megye 2000
+ Google Térkép