Események betöltése

Kárpáti Péter: Pájinkás János

2018-07-19 @ 20:30 - 22:00

2000Ft

Esőhelyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár(Pátriárka u. 7.)

Álom és forradalom
Ámi Lajos: Hajós Zsuzsa
Pájinkás János: Hajdu Tibor
Nénnye: Józsa Bettina
Annya: Ballér Bianka
Apja: Szivák-Tóth Viktor
Nemtudomka: Georgita Máté Dezső
Cár: Borsi-Balogh Máté
Gizella: Bajor Lili
Raszputyinka: Fekete Gábor
Vénasszony: Hajós Zsuzsa
Közreműködik: Soharóza Kórus, Karvezető: Halas Dóra
Látvány: Molnár Anna
Dramaturg: Hajós Zsuzsa
Asszisztens: Rohály Hanna
Rendező: TÁRNOKI MÁRK e.h.

„Pájinkás János elment a cárhoz, és azt mondta: ha cár uram egy tisztességes ember volna, akkor lejönne abbul a toronyszobábul, mert óriást le van a világ csehesedve, de én kifundáltam, mit kell az országnak jovára tenni, hát jöjjön, dolgozzunk, maga nagy hájas burzsuj.”

„Csodálatosan szép és vicces anyag, ami szorosan kapcsolódik a világunkhoz!….Attól csodálatos ez a mese, hogy bár sárkányok,mozgó virágok, feltámadó halottak szerepelnek benne, – lényegében a huszadik századról szól. Beleszövődnek a világháborúk, a forradalmak, a Szovjetunió születése. Tulajdonképpen Pájinkás János maga Lenin. Mese és valóság részegen kavarog, egymásba fonódik. Roppant érdekes az a mechanizmus, amit ez a történet feltár: A társadalom újra és újra kitermeli saját diktátorait, hogy aztán fellázadjon ellenük. Forradalmak egymásból következő története. Kezdetben itt is van egy cár, az abszolút hatalom, aki ellen egy idő után a nép fellázad, felkel, mert azt érzik, hogy nyomorban élnek. “Megtörténik” a forradalom: szabadság és eufória. Majd kivégzik a cárt. Végül Pájinkás János, aki a forradalom főkolomposa…”(Részlet a Pótszékfoglaló interjújából.)

Az előadás hossza: 1 óra 30 perc, egy részben

Belépőjegy: 2000 Ft
Diákjegy: 1000 Ft (igazolvány felmutatásával)

Az előadás a FRISS (Független színházak és művészeti egyetemek előadásai) programsorozat része:

A Szentendrei Teátrum tavaly indított előadás-sorozatával a közönség FRISS rétegeit, a gimnazista és egyetemista diákokat, a fiatal felnőtteket kívánjuk elérni. A rendkívüli sikert aratott sorozatot idén is folytatjuk, melynek során a színművészeti egyetemek színészhallgatói mutatják be színész– és rendezővizsgáikat, valamint újító szellemű, FRISS formációk hozzák létre előadásaikat.

Fotó: Éder Vera


GALÉRIA:

Részletek

Dátum:
2018-07-19
Időpont:
20:30 - 22:00
Összeg:
2000Ft
Esemény kategóriák:
,
Esemény Tags:
, , ,

Helyszín

Városháza udvara
Fő tér
Szentendre, 2000 Magyarország
+ Google Térkép