Események betöltése

NYÍLT FÓRUM

2020-08-14 @ 18:00 - 21:00

Ingyenes

AUGUSZTUS 9., 10., 11., 12., 13., 14. 18:00

Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.)

esőhelyszín: DMH Barlang (Duna korzó 18.)

NYÍLT FÓRUM

FELOLVASÓSZÍNHÁZI BEMUTATÓK

kortárs magyar drámaírók művei

Szerzők: Dézsi Fruzsina | Dóka Péter | Horváth János Antal | Molnár T. Eszter | O. Horváth Sári | Tóth Réka Ágnes

A Dramaturg Céh által meghirdetett Nyílt Fórum elsődleges célja, hogy minél több új kortárs mű születését, a művek és szerzőik bemutatkozását segítse elő, így gazdagítva a kortárs színházi repertoárt.

A darabokat a Nyílt Fórum dramaturgcsapata választotta ki 2019 őszén. A budapesti és nyíregyházi műhelymunkát követte volna a debreceni. Ám a DESZKA fesztivál elmaradt. Helyette online felületen mutatkozott be a DeszKarantén fesztivál.

A következő, leglátványosabb forduló lesz az első alkalom, hogy élőben kerülhetnek közönség elé a művek, s mind igazi ünnepként élhetjük meg, hogy újra valódi színházi együttlétben lehet részünk. Szívből ajánljuk önöknek a hat különböző, egyedi hangvételű művet, és az alkotóikkal való találkozást.

A felolvasószínházi bemutatók után színházi szakemberekkel beszélgetünk a művekről.

Idén nyáron a Szentendrei Teátrum ad helyszínt a Dramaturg Céh XXXV. Nyílt Fórum felolvasószínházi sorozatának.

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni a szentendreiteatrum.jegy.hu vagy a jegy.hu oldalon lehet 0 Ft-os jegy vásárlásával.

 

Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.)

 

augusztus 9., vasárnap 18:00

Dézsi Fruzsina: A helyzet ura
szereplők: Adorjáni Bálint, Homonnai Katalin, Jankovics Péter, Kaszás Gergő, Mészáros Blanka, Nyakó Júlia, Szabó Zoltán

zeneszerző: Jankovics Péter

dramaturg-mentor Selmeczi Bea

rendező: Polgár Csaba

Dézsi Fruzsina (1995) 2019-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró osztályában, jelenleg kulturális antropológiát tanul, illetve a Társadalomelméleti Kollégium tagja. 2019-től a TÁP Színház produkciós vezetője.

Mi van akkor, ha Isten lámpaoltás után besurran egy szobába, aminek az ajtaja nem neki lett nyitva hagyva? Elvégzi a dolgát, a következményeit pedig viseljék az emberek. Mondjuk a polgármester meg az a fiatal lány. Semmiképpen sem Mária. Kategorikusan Marika. A fehérjefeldolgozó üzemben legalábbis így hívják. Az üzemben, ami csupa kitárt zseb, csupa félrenéző szem.Meg persze némi mutyi, egy kis korrupció, lehetőleg befogott orral, hiszen jól tudjuk: egy tisztességes politikust alkalomadtán még kissé undorítják is kötelezettségei.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Enyedi Éva

 

augusztus 10., hétfő 18:00

Molnár T. Eszter: A zsúr

szereplők: Chován Gábor, Edelényi Vivien, Fáncsik Roland, Hajdu Imelda, Herczeg Tamás, Kulcsár Viktória, Medgyesi Lilla, Perczel Frigyes, Takács Dániel, Újhelyi Kinga, Wessely Zsófia

mentor: Tóth Miklós

produkciós vezető: Szokolai Brigitta

dramaturg: Adorján Beáta

rendező: Novák Eszter

 Molnár T. Eszter (Budapest, 1976) író, biológus. Ifjúsági és gyerekeknek szóló regényeit a Pagony Kiadó, felnőtteknek írt könyveit a Prae Kiadó gondozza. Legutóbbi regénye: Teréz, vagy a test emlékezete (2019).

Bucskiék kisebbik lányának születésnapi zsúrján a háziasszony, Márta a nappaliban fogadja a szülőket. Sorban megérkezik egy elhagyott feleség és az őt elhagyó férj, egy feltörekvő középvezető, egy karrierista anya, és a nagylelkű házigazda, végül beront egy hívatlan vendég, és ami egy átlagosan kínos délutánnak indult, valami egészen másba fordul át. Mialatt a szereplők egymással és a múltból előkerülő titkokkal küzdenek, Budapesten elszabadul az etikai alapokra épülő terror, és egyértelművé válik, hogy ebből a nappaliból senki sem távozhat ugyanúgy, ahogyan érkezett.

 A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Pál

 

augusztus 11., kedd 18:00

Horváth János Antal: szentivánéj

szereplők: Hajdu Péter, Horváth  Szabolcs, Keszég László, Lovas Rozi, Pájer Alma, Rainer-Micsinyei Nóra , Rezes Judit

mentor: Forgács Péter

koordinátor: Sediánszky Nóra
rendező: Horváth János Antal

Horváth János Antal dramaturg, rendező, író. 1993-ban született Budapesten, 2018-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, filmdramaturg szakon. 2018 óta a Pesti Magyar Színház dramaturgja, számos színházi produkcióban dolgozott. Első rendezésére 2018-ban került sor, ebben az évadban pedig a Szkéné Színház egyik nagy sikere volt Rozsda című rendezése. Több forgatókönyvet is jegyez, például a 2019-ben a mozikba került Szép csendben is az ő munkája.

A menni vagy maradni kérdés égetően aktuális világunkban. Ez a menés jelenthet csupán egy helyváltoztatást, egy másik környezet által megújulást, de jelentheti a családi szokások, hagyományok elhagyását. Megpróbálni valamit máshogy. Megpróbálni valahogy máshogy szeretni a másikat. Nem úgy, ahogy minket szerettek, vagy ahogy szeretnénk, ha szeretnének. Hanem, ahogy a legnehezebb: önzetlenül. Ki tudja, lehet, hogy sikerül.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Gabnai Katalin

 

augusztus 12., szerda 18:00

O. Horváth Sári: Hiszitek mit nem

 szereplők:

Ego              Herczeg Adrienn

Teó              Nagy Norbert

Vince           Keresztény Tamás

Laci              Urbán Tibor

Nóri             Dobra Mara

Orsi              Kónya Merlin Renáta

Natasa        Szilágyi Kata

dramaturg-mentor: Orbán Eszter

rendező: Szikszai Rémusz

O. Horváth Sári 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt. Nyílt Fórum „veterán”, 2018. és 2019. évi Vilmos-díjas szerzője. A Hiszitek mit nem című dráma a LENNI VAGY NEM trilógia harmadik része.

Testvérek, szerelmek, barátok. 7 szereplő, akik a vallás, a hit, az objektív és szubjektív valóságképek- és síkok által lépnek kapcsolatba egymással és az élettel. Három férfi és három nő, akiket az Ego nevű szereplő kapcsol össze, miközben természetesen a figurák egymással is találkoznak, egymásra is hatással vannak, és az egymásnak kimondott és ki nem mondott szavak és gondolatok mentén próbálnak boldogulni, értelmet adni és kapni az életüknek, az életüktől.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Németh Gábor

  

augusztus 13., csütörtök 18:00

Tóth Réka Ágnes: Ez
merülés egy levegővétellel

szereplők: Für Anikó, Horkay Barnabás, Kurta Niké, Mácsai Pál, Pallagi Melitta

zene: Matisz Flóra Lili

mentor: Egressy Zoltán

dramaturg: Szokolai Brigitta

rendező: Gáspár Ildikó

 Tóth Réka Ágnes 1987-ben született Győrben, most Budapesten él. Esztétika, spanyol és színháztudomány szakokon végzett, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen írja doktori disszertációját. Szabadúszó dramaturgként és drámaíróként kezdett bábszínházaknál, de dolgozik felnőtteknek szóló előadásokban is. Ebben az évadban írt gyerekdarabot, szerkesztett verses monodrámát és megrendezte első dokumentumdrámáját Boncza Berta szövegeiből. Versei 2013 óta jelennek meg, publikált a Hévízben, a KULTer.hu-n és az Élet és Irodalomban. Az 5mondatok versoldal egyik szerzője.

 Ez egy monodráma. Aki beszél, az én vagyok. Aki hallgat, az is. Kulcsszavak: felnövéstörténet, kapunyitási pánik, családi traumák, a feldolgozhatatlanság és a feldolgozottság mértéke. Az egység, ami lehetne most valaki más. Szünet. Szünetek. Most ne szólalj meg. Újabb kulcsszavak: gumicukor. A darab főszereplője nincs még harminc, de már nem is húsz. Tartania kellene valahol, lennie kellene valamilyennek, de csak egy kádban ül és arról beszél, hogy írni fog. Vagy arról ír, hogy beszél: az anyjával, szerelme exeivel, vagy az apjával, akivel már nem tud.

 A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Péter

 

 

augusztus 14., péntek 18:00

Dóka Péter: Polimax, avagy a Kockaróka visszatér

szereplők:

Tauber bácsi – Hegedűs D. Géza

Marek – Hajduk Károly

Szofi / Margita – Nagy Katica

Bárány néni – Szalontay Tünde

Ráczné – Szabó Márta

dramaturg-mentor: Blastik Noémi

rendező: Forgács Péter

Dóka Péter 1974-ben született Budapesten. Számos gyerek- és ifjúsági könyv (A kék hajú lány, Lila királylány, Az ellopott zsiráf) szerzője, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője. Körbe K című darabját a Lakmusz Csoport vitte színre 2012-ben. Sajtkirály című gyerekdarabjáért 2017-ben Csukás István-díjat kapott. A Magyar Rádió korábban két regényéből hangjátékot készített, ő jegyzi a jelenleg a tévében futó Szupermalac és Űrpatkány című rajzfilmsorozat forgatókönyveit.

Egy öreg sármőr, akit dobott a felesége egy törpéért. Egy néni, aki sosem gyújtja fel a villanyt. Egy bajuszrajongó nő, egy mindenkire irigy, félbemaradt művész és a nagyfőnök, akit évek óta nem látott senki. Tőlük függ a Polimax játékgyár jövője. De kik ők egyáltalán? Szerethető őrültek vagy ravasz gyilkosok? Ezt akarja megtudni Szofi, aki eltűnt nővére után nyomoz – s közben a gyár ontja a játékokat, a vén falak beszélnek, a padláson meztelen lányok táncolnak, a pincében valaki selejtes műanyag babákkal játszik.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Bollók Csaba

 

 

https://www.facebook.com/dramaturgokcehe/

Részletek

Dátum:
2020-08-14
Időpont:
18:00 - 21:00
Összeg:
Ingyenes
Esemény kategória:
Esemény Tags:
, ,
Honlap:
https://szentendreiteatrum.hu/