Események betöltése

5 éves az IZP -Wéninger Dalma: Stations és Maday Tímea: Luna

2022-08-05 @ 20:00 - 21:30

1500Ft

Az Imre Zoltán Programot 2017 januárjában hirdette meg a Nemzeti Kulturális Alap. A program célja lehetőséget biztosítani ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket. A program kiemelten támogatja a pályakezdő alkotók társművészetekkel együttműködésben születő új alkotásait, azok találkozását a közönséggel, valamint a korszerű táncművészetet népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését. Emellett hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok építésére, és a külföldön elérhető szakmai programokon való részvétel támogatására. A programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is ápolja a Nemzeti Kulturális Alap. Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, aki kitüntetett figyelmet fordított az ifjú, tehetséges koreográfus és táncművész nemzedékre. Öröksége követendő példa a táncművész társadalom minden generációja számára. A kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. A kollégium tagja: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.

A szentendrei válogatásban  estén át mutatunk be koreográfiákat a  pályaművek sokszínű palettájáról, mára már neves táncművész előadóktól, alkotóktól épp úgy, mint a legfrissebb művekből. A  táncesteken kívül filmvetítésekkel, szakmai beszélgetésekkel és a Dunakorzón megvalósuló szabadtéri performanszokkal várjuk a közönséget.

A nyitó nap estéjén két produkció kerül bemutatásra.

Wéninger Dalma: Stations 

Felmerül a kérdés abban a pillanatban, amikor meghatározottságainktól függetlenül tekintünk magunkra, mit találunk? Mikor nem a vallásunk, társadalmi helyzetünk, állásunk, neveltetésünk, oktatásunk vagy párkapcsolati státuszunk által definiáljuk magunkat, mi marad?

Ez a lecsupaszított egyén szintén rendelkezik személyiséggel. Mennyire vagyunk képesek a belénk ivódott szokásoktól állítólagos habitusunktól függetlenedni? Mindezek valódi megmásíthatatlan tények vagy csupán magunk építettük a minket sakkban tartó korlátokat?

Minden begyűjtött információ nem csupán gazdagít, de teherként is rakódik ránk. A személyiségünket alakító egyedi kódunk hátránya, hogy gyakran kényszeredett nem tudatos, vagy általunk nem szabadon választott döntések sorozatainak eredménye. Ennek hozadékaként pedig nem csupán az egyén másoktól és körülményektől való függetlensége megkérdőjelezhető, hanem a szabad akarat megléte is.

Szereplők: Darabont Áron, Ivanov Gábor
Zene: Mádi László
Fény: Fogarasi Zoltán
Alkotó: Wéninger Dalma

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.
időtartam: 25 perc
korosztály: 14+

Maday Tímea: Luna

A LUNA című előadás célja, hogy minőségben reprezentálja a valós és létfontosságú eszközt, a tánc kifejező erejét. Az est folyamán a néző betekintést nyerhet egy olyan fizikai állapotba, ahol a gravitáció elképesztő erejével játszadozva, annak tereit ferdítve, különböző energiákkal dolgozva hoz létre egy egységet. Az, ami belül (bennünk) történik, sosem tud maradéktalanul azonos lenni azzal, ami „kívül” -velünk történik aktivitásunk, cselekedeteink során. Kik is vagyunk voltaképpen, ha „szerepeinkkel” nem vagyunk azonosak? Létezik-e ez a mindannyiunkban feltételezhet „én-mag”, ha nem igazán objektiválható, nem kaphat kifejezést? Ennek a sajátos kettősségnek, létezésünk mélyrétegében fellelhető törésvonalnak kíván a darab művészi formát adni.

Táncolják: Bali Boglárka, Baumgartner Krisztina, Mangi Kornélia, Nyeste Adrienn, Kovács Enikő

Koreográfus, rendező: Maday Tímea Kinga

Jelmeztervező: Maday Tímea Kinga

Zene: Montázs

Fénytervező, kivitelező: Vajda Máté

Időtartam: 40perc

Korhatár:14+

Támogatók: Kortárs Táncművészetért Alapítvány, COTEDA Nonprofit KFT, NKA, Nemzeti Táncszínház, IZP, SÍN Kulturális Központ, HERITAS Tőkebefektetési Tanácsadó Kft., Gumitégla Kft.

 

 

Részletek

Dátum:
2022-08-05
Időpont:
20:00 - 21:30
Összeg:
1500Ft

Helyszín

Városháza udvara
Fő tér
Szentendre, 2000 Magyarország
+ Google Térkép