Események betöltése

5 éves az IZP – Tóth Laura: Follia és Csuzi Márton: Hepp

2022-08-09 @ 20:00 - 21:30

1500Ft

Az Imre Zoltán Programot 2017 januárjában hirdette meg a Nemzeti Kulturális Alap. A program célja lehetőséget biztosítani ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket. A program kiemelten támogatja a pályakezdő alkotók társművészetekkel együttműködésben születő új alkotásait, azok találkozását a közönséggel, valamint a korszerű táncművészetet népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését. Emellett hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok építésére, és a külföldön elérhető szakmai programokon való részvétel támogatására. A programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is ápolja a Nemzeti Kulturális Alap. Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, aki kitüntetett figyelmet fordított az ifjú, tehetséges koreográfus és táncművész nemzedékre. Öröksége követendő példa a táncművész társadalom minden generációja számára. A kollégium vezetője Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. A kollégium tagja: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Nagy Zoltán, a Sín Kulturális Központ igazgatója és Kovács Gerzson Péter, a TranzDanz művészeti vezetője.

A szentendrei válogatásban  estén át mutatunk be koreográfiákat a  pályaművek sokszínű palettájáról, mára már neves táncművész előadóktól, alkotóktól épp úgy, mint a legfrissebb művekből. A  táncesteken kívül filmvetítésekkel, szakmai beszélgetésekkel és a Dunakorzón megvalósuló szabadtéri performanszokkal várjuk a közönséget.

A záró este produkciói:

Tóth Laura: Follia

A Follia annyit tesz: őrület. A négy táncosra készült koreográfia a külvilág és a belső megélések konfliktusáról beszél. Amikor mindenki úgy csinál, mintha minden rendben lenne, hogy lehet, hogy neked mégis fáj? Biztosan az a helyes, amit mások tesznek?
Ki vagy te ebben a rendszerben? Meddig hagyod, hogy elnyomjon? 

Őrjítő, mikor nem tudjuk hol van az igazság. Vajon ő passzív agresszív, vagy te vagy a paranoiás? Nem tudod, hogy monoton vagy biztonságos, hálátlan vagy jogos, szorgalmas vagy kihasznált. Közben a környezetünk sem hagy nyugodni, követeli tőlünk az általa képviselt normát.
Mégis hogyan lehet feldolgozni az ebből fakadó szorongást?
Talán ha kicsit megőrülünk: némi énekkel, nyelvtörőkkel és tánccal, sok-sok tánccal.

 

Alkotó, koreográfus: Tóth Laura

Alkotók, táncművészek:
Baumgartner Krisztina, Békési-Szombati Anett, Mangi Kornélia, Szilvási Anna

Zene: Matisz Flóra Lili
Jelmez: Henez Mariann
Fényterv: Dézsi Kata
Fény és hang: Dragos Dániel
Produkciós vezető: Turjányi Lilla
Mentor: Duda Éva

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program, Trafó Kortárs Művészetek Háza, SÍN Kulturális Központ, Új Előadóművészeti Alapítvány

Az előadás időtartama: 50 perc

Csuzi Márton: Hepp

„Mi lennék ha? Minden. Akkor inkább semmi sem leszek. Dehogy, csak idéztem. Gegétől. Az irodalomtanár reppertől. Bárcsak egyszer lennék akkora, hogy magamtól idézzek. Na ez is idézet. Mokitól. Na de akkor legyek már valaki. Mindegy ki. Ha mindegy, akkor viszont jó az úgy ahogy van. Sőt, úgy a legjobb. Igazából szeretem is, hogy ilyen kis páfrány vagyok. Csak mozizok a polcról. Néha jó lenne mondjuk gombának lenni. Varázsolni. De általában beérem azzal ha zöld vagyok. És jó illatú. Nem kell virág. Akkor már idézettel zárom: Magam adom megadom magam. Quimby. Ha jobb lennék az rosszabb lenne. Csuzi Márton és Rácz Réka a személyiség, a jellem tövét keresik. Azok- e, akik lenni akarnak? Ha nem miért nem? El tudják-e fogadni, hogy azok akik, amik? Hibákkal, gyengeségekkel együtt. Minderre egymásban keresik a választ. A másik tükör, vonalzó: viszonyítási pont számukra. Kellenek egymásnak, hogy önmaguk legyenek. A tánc és a cirkusz nyelvén kommunikálnak, a fizikalitás adja a teret számukra, és megoldást is abban találnak. 

Alkotók, előadók: Csuzi Márton, Rácz Réka 

Zenei szerkesztő: Csuzi Márton 

Fény: Kovács Gerzson Péter 

Mentor: Goda Gábor 

Szöveg: Sára Gergely a.k.a. Gege – Végletek című dalszövegének interpretációja 

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program Inspirál Cirkuszközpont Artus Kortárs Művészeti Stúdió Flying Bodies Fesztivál”

 

Részletek

Dátum:
2022-08-09
Időpont:
20:00 - 21:30
Összeg:
1500Ft

Helyszín

Városháza udvara
Fő tér
Szentendre, 2000 Magyarország
+ Google Térkép