Teátrum és nyár

SZENTENDREI TEÁTRUM ÉS NYÁR 2017

Július elejétől augusztus végéig, a Szentendrei Teátrum és Nyár időszaka alatt Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai a nyári hétvégeken színházi előadásoknak, koncerteknek, gyerekprogramoknak és hagyományőrző eseményeknek adnak otthont.

A 2017. július 7-étől augusztus 20-ig tartó programsorozat vázát a színházi előadások, és azon belül is a Szentendrei Teátrum saját, illetve koprodukcióban felállított, három premier előadása adja. A másfél hónap alatt Szentendre belvárosának 6 helyszínén 25 produkció lesz látható, hallható. A játszóhelyek más-más profillal működnek, így külön helye lesz a nagy színházi produkcióknak, monodráma és kamara előadásoknak, a koncerteknek és a gyerekelőadásoknak. A sevillai borbély vígopera bemutatásával a Teátrum legendás éveinek hangulatát újra Szentendre Fő terére varázsoljuk FRISS című programsorozat, az alternatív és független színházi előadások sora egyrészt bemutatkozási lehetőséget nyújt a színész- hallgatóknak, pályakezdő színészeknek, másrészt az ő generációjuknak nézőit is bevonzza a színház világába.

 

Az idei év programsorozatának háziasszonya Für Anikó:

„Szentendre! Ó!

Vágyódások, töltődések, nosztalgiák tárgya, színtere, táplálója. Eszmélésem kora óta zarándokhelyem sétálni, bámészkodni, csodavárni. Szentendrén ugyanis bármi megtörténhet, a falakban ott a mese. És mindenki, aki itt él, tovább írja a városka meséjét, legyen az boltos, cukrász, lángossütő vagy galériatulajdonos.

Szentendrén élni kiváltság.

De akinek ez nem adatik meg, akik csak megfordulnak itt képzőművészként, turistaként, színjátszóként, vagy nézőként, azok is mind gazdagítják, tovább írják a varázslatos kisváros nagy történetét.

Minden út Rómába vezet? Dehogy!

Július elejétől augusztus végéig folytassuk tovább együtt a mesét a Szentendrei Teátrum előadásain!”

 

Szabadtéri színházi előadások rövid története a Szentendrei Teátrumban

Színházi előadások

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született, amely csaknem 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit.

Az Teátrum minden évben két-három saját bemutatóval, zenés, prózai és táncszínházi előadásokkal, valamint vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokkal várja a közönséget.

Az első tíz évben a Teátrum a város Fő terén működött, ahol az előadásokhoz természetes díszletként a kereskedőházak szolgáltak. A hőskor első tíz éve után a színház a barokk városháza belső udvarára költözött.  2009-ben és 2010-ben az előadások az ipari műemlék épületben működő MűvészetMalom udvarán felépített új játszóhelyen kerültek színre. 2011-től a nagyszínházi előadásokat ismét a Városháza udvarán játszák. 2015-től a kamaradarabok a felújított Ferenczy Múzeum udvara, a gyerekelőadásoknak pedig a Dunaparti Művelődési Ház udvara ad otthont.

 

Jazz és folk estek

A nyolcvanas évek elejétől a Szentendrei Nyár programjának kiemelkedő eseményei a   jazz és világzenei koncertek is, ahol a hazai jazz és népzenei élet szinte valamennyi együttese fellépett már. Mellettük számos külföldi együttes adott nagysikerű koncertet. A koncertek helyszíne 2011-ig a Barcsay Múzeum kertje volt, 2012-től az újjáépített MűvészetMalom udvara, és 2017-től újra a Barcsay Múzeum – immár felújított – udvara ad otthont a koncert sorozatnak.

Save