Teátrum és nyár

SZENTENDREI TEÁTRUM

1969 júliusában a színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges hangulatú barokk főterén nyári színház született. A tér egyik sarkában álló színpad körül díszletként a kereskedőházak szolgáltak, s a nézőtérről a város apraja-nagyja és turisták serege bámulta a sürgölődő színházi népséget. Tíz évig tartott itt a Teátrum hőskora, majd egy átmeneti korszak után a Szentendrei Teátrum a barokk városháza belső udvarába költözött. A nagyszínpadi előadásokat ma is itt játsszák. A kamara-előadások helyszíne a Ferenczy Múzeum – korábbi Pajor-kúria klasszicista épületének udvara. A nyári színház harmadik játszóhelye a Dunaparti Művelődési Ház kertje, amely gyerekelőadásoknak, felolvasó-színházi esteknek, ifjúsági programoknak ad otthont. Alkalmanként a MűvészetMalom udvara, valamint a Pest Megyei Könyvtár színházterme is játszóhelyként működik.

A július elejétől augusztus végéig tartó nyári szezonban a Szentendrei Teátrum négy-öt bemutatót tart, a magyar színházi élet élvonalbeli rendezői és művészei közreműködésével. Emellett a színházi évad legsikeresebb zenés és prózai előadásaiból láthat válogatást a közönség. A Teátrum műsorában megtalálhatók magyar és külföldi klasszikus és kortárs szerzők színdarabjai, vígjátékok és drámák, előadóestek, valamint egy-egy opera vagy musical előadás is. A színházi előadások mellett jazz, világzenei és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban.

Jöjjön el Szentendrére és töltsön felejthetetlen estéket a város varázslatos szabadtéri helyszínein!


Kedves Közönségünk! Kedves Művészetbarátok!

Azért is jó a Teátrum igazgatójának lenni, mert a hagyományok megőrzése mellett, minden nyárra ki kell találni valami friss invenciót. De szerencsére Szentendre ezernyi teret, lehetőséget, ötletet kínál, annyit, hogy bele sem fér az időbe szeptemberig.

A Szentendrei Teátrum tavaly meghirdetett szlogenjeit – minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség – továbbvisszük, de idén melléjük sorakozik a megújulás is! Bevált tradíciónk, hogy a vendégjátékokat klasszikus repertoárra fűzzük fel. Így, a sok remek program közt láthatunk például két operát, élvezhetjük Scapen furfangjait és Figaró házasságát, valamint nagy örömünkre, egy határon túli társulatot, mégpedig Molnár Ferenc Játék a kastélyban vígjátékában, amit a Nagyváradi Szigligeti Színház hoz el nekünk.

De miben újulunk meg?

Egyrészt, hogy Karinthy Ferenc, Dunakanyar színművének sikerén előremenve, két izgalmas, saját produkciót hívunk életre: a könnyed, zenés stílusgyakorlatnak aposztrofálható Macskadémont, és a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkádot, ami végzős színművészhallgatóknak ad teret a megmutatkozásra, a Teátrum régi szokása szerint.

Másik újdonságunk, hogy augusztus elején három, egymásba kapcsolódó minifesztivál helyszíne lesz Szentendre. Az elmúlt évadban született színpadi műveinek seregszemléjét, a Nyílt Fórumot váltja az Imre Zoltán Program, kortárs tánccal tölti meg a várost, majd rögtön következik a Barokk udvarlás kisfesztivál, a régizene kedvelőinek.

A nyár hosszú, minden jó belefér, válogassanak kedvük szerint a műsorból.
De ne lepődjenek meg, ha újragondolt Shakespeare jelenetbe csöppenek fagyizás közben, vagy ha táncperformansz jön szembe a sajtos-tejfölös lángos felénél a Dunakorzón! Netán, ha a rozéfröccshöz barokk muzsika csendül fel egy teraszon. Várjuk Önöket!

Lőrinczy György

igazgató