Teátrum és nyár

Szentendrei Teátrum:

1969 júliusában a színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges hangulatú barokk főterén nyári színház született. A tér egyik sarkában álló színpad körül díszletként a kereskedőházak szolgáltak, s a nézőtérről a város apraja-nagyja és turisták serege bámulta a sürgölődő színházi népséget. Tíz évig tartott itt a Teátrum hőskora, majd egy átmeneti korszak után a Szentendrei Teátrum a barokk városháza belső udvarába költözött. A nagyszínpadi előadásokat ma is itt játsszák. A kamara-előadások helyszíne a Ferenczy Múzeum – korábbi Pajor-kúria – nemrég felújított, klasszicista épületének udvara. A nyári színház harmadik játszóhelye a Dunaparti Művelődési Ház kertje, amely gyerekelőadásoknak, felolvasó-színházi esteknek, ifjúsági programoknak ad otthont. Alkalmanként a MűvészetMalom udvara, valamint a Pest Megyei Könyvtár színházterme is játszóhelyként működik.

A július elejétől augusztus végéig tartó nyári szezonban a Szentendrei Teátrum négy-öt bemutatót tart, a magyar színházi élet élvonalbeli rendezői és művészei közreműködésével. Emellett a színházi évad legsikeresebb zenés és prózai előadásaiból láthat válogatást a közönség. A Teátrum műsorában megtalálhatók magyar és külföldi klasszikus és kortárs szerzők színdarabjai, vígjátékok és drámák, előadóestek, valamint egy-egy opera vagy musical előadás is. A színházi előadások mellett jazz, világzenei és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban.

Jöjjön el Szentendrére és töltsön felejthetetlen estéket a város varázslatos szabadtéri helyszínein!

Szentendrei Teátrum 2019:

50 ÉV, 50 NYÁR, SZÁMTALAN ÉLMÉNY

A Szentendrei Teátrum az elmúlt fél évszázadban rengeteg élményt adott, és sokfélét jelentett, de mindenkinek mást és mást. A színház már csak ilyen. Ahányan ülünk a nézőtéren, annyiféle előadás képződik meg bennünk. A rengeteg néző mellett számos alkotó, előadó, munkatárs és vezető is megfordult itt. Nekik is sok-sok élményt adott a színházi munka. Ennyi egyéni élményből nehéz általános megállapításokat levonni és pár szóban úgy megfogalmazni az ötven év lényegét, hogy az mindenki számára érvényesen szóljon a jubileumról.
Úgyhogy általánosságok helyett inkább még egy egyéni szempontról szólnék: a sajátomról. Számomra a Szentendrei Teátrum ajándék.

Ajándék, mert nagyon szeretem az itteni munkám. Élményt ad, hogy Szentendrén egészen különleges hangulatú nyári színházat csinálhatunk. A közönségünk fogékony az újra, a különlegesre, az érzelmesre, a hitelesre, a reménykeltőre és az igazra. Ez egyezik az én ízlésemmel, így az évad összeállítása szinte olyan, mint egy jobbfajta ajándékozás: tudod, hogy ha olyat adsz a másiknak, aminek te is örülnél, garantált a siker.

Ajándék a munka azért is, mert egyik munkahelyemen sem éreztem még magam ilyen jól. Befogadó, kedves városban dolgozom elhivatott munkatársakkal, értő vezetőkkel, ahol fontosnak tartjuk egymás tiszteletét, az összefogást és a humort. Ajándék a rengeteg ember, akit itt ismerhettem meg a közös alkotómunka, az együttműködések során, vagy csak úgy, Szentendrén járva kelve.

Ajándék számomra, hogy pont most dolgozhatok itt. Ha nagyon értenék a számmisztikához, elgondolkodhatnék azon, mi a jelentése annak, hogy az 50 éves teátrum idén pont 5 bemutatót valósít meg 5 együttműködő partnerrel, és együtt ünnepel a 3 éves Co-Operával, valamint a 30 éves Ételt az Életért Alapítvánnyal. 53 évesen biztosan kibogozhatnék valami mögöttes jelentést abból az érdekes tényből is, hogy az idén 50 éves teátrum pont életem harmadik névnapján tartotta nyitó előadását. Viccelődve szoktam mondani munkatársaimnak, hogy a felsőbb hatalmak legszebb névnapi ajándéka még gyerekkoromból, hogy itt dolgozhatom. Immár három éve.

Ajándék, hogy különlegesen értő csapattal foghattunk neki pár éve annak a színháztörténeti kutatásnak, melynek eredményeit az évad során tárhatjuk majd nézőink és a hazai színháztörténet iránt érdeklődők elé a TEÁTRUM50 honlapon, az évfordulóhoz kötődő kiállításon, konferencián, kiadványban és egyéb eseményeken. Ajándék, hogy évek óta egyre több fiatalnak adhatunk megmutatkozási lehetőséget; hogy FRISS programunk előadásai érzékenyítő témáikkal, újszerű látásmódjukkal új utakat járhatnak ki a színházi alkotók és a szentendrei nézők előtt is.

Ajándék, hogy idén olyan jótékonysági együttműködés szervezésében vehetünk részt, ami a teátrum életében és a honi színházak közt is egyedülálló; hogy felhívhatjuk a figyelmet olyan problémákra is, melyek felett néha átsiklunk a
mindennapi rohanásban; hogy a színházzal jó ügy érdekében is mozgósíthatunk.

És persze ajándék, hogy az előttem járt vezetők, az ötven év alatt és jelenleg itt dolgozó munkatársaim, a teátrum előadásaiban részt vevők nevében én köszönhetem meg Önöknek a hosszú évek óta felénk áradó figyelmet, a kíváncsiságot és a hűséget, mellyel lőadásainkat látogatták és látogatják.

Szép ünnepet, ajándékszámba menő színházi estéket és rengeteg élményt kívánok Önöknek a Szentendrei Teátrum jubileumi évada alkalmával is.

Köszönettel és tisztelettel:
VASVÁRI CSABA
igazgató
Szentendrei Teátrum


Szentendrei Teátrum 2018