Zöld színházi program: a Szentendrei Teátrum is csatlakozott

Állandó együttműködő partnerünk, a Rózsavölgyi Szalon elkötelezte magát a zöld, környezetbarát szemlélet mellett, és egyre hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. A „zöld” vonalhoz csatlakoztunk mi is, közösen gondolkodunk egy „zöld színházi programról”, hogyan lehetne oktatni, motiválni és ösztönzi a színházi közösségeket és támogatóikat a környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadására. A „zölddé válást” korábban már bejelentette az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Miskolci Nemzeti Színház is.

A Rózsavölgyi Szalon művészei között egyre több a lelkes és elkötelezett környezetvédő, erről sokszor nyilatkoznak is a sajtónak, illetve a közösségi oldalakon. Például a tavalyi Színházak Éjszakáján színészeik szemetet szedtek a Szalon környékén. A Színházak Éjszakája 2019-ben éppen egybeesett a Szemétszedés (takarítás) Világnapjával, amely mindig szeptember harmadik szombatja. Javasolták is: 2020-ban a Színházak Éjszakája hivatalosan is kapcsolódjon össze egy „zöld, környezetbarát színházi, közösségi programmal”.

A Szalont színészeik és közönségük miatt is egyre jobban foglalkoztatta, hogyan lehetne a „zöld ügyet” jól és okosan csinálni színházként. A Rózsavölgyi Szalon tavaly szeptemberben vette fel a kapcsolatot a Broadway Green Alliance-szal, a New York-i Broadway-en működő színházak zöld, környezetvédelmi szövetségével. A szervezettől kértek elméleti és gyakorlati segítséget, miként lehet – milyen közösségi vállalással, programokon keresztül, akár színházak közti együttműködéssel – a színházban is érvényesíteni a „zöld gondolatokat”. Például a „zöld színházi szövetség” egyik kiemelt programja a Green Captain. A „zöld kapitányoknak” meghatározott feladatuk van a színházaknál a környezettudatosabb gondolkodás elterjesztése kapcsán. A Rózsavölgyi Szalon első „zöld kapitánya” 2020. január 1-jétől: Őze Áron színművész.

„Még mi sem vagyunk zöldek. Még mi is csak tanuljuk ezt az egészet. Most kezdtünk bele komolyabban, összegezzük az eddigi tapasztalatokat, kérdezünk másokat, egyeztetünk szakértőkkel. De azt is gondoljuk: együtt még többet tehetünk a jövőért. Állandó együttműködő partnereink, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum már kifejezték, hogy szívesen együtt gondolkodnak velünk egy zöld színházi programról. Ennek kapcsán a Rózsavölgyi Szalon – a Broadway Green Alliance szakmai támogatásával – szívesen teret adna egy szakmai beszélgetésnek, hogy osszuk meg egymással a zöld gondolatainkat a színházról. Csatlakozhatnak hozzá más színházak, szakmai szervezetek, kulturális és vállalati döntéshozók is. A Rózsavölgyi Szalon gratulál minden előremutató „zöld színházi” ötlethez, gyakorlathoz. És hiszünk abban: nincsenek egymást kizáró kezdeményezések.” – írja a Szalon a kezdeményezésről kiadott közleményében.