Zöld Nagyköveteink

Zöld Nagyköveteink a Jövő nézőiért – Zöld színházi projektben. Példaértékű öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény. A környezettudatos, szemléletformáló projekt csatlakozó színházainak nagykövetei: Kulcsár Viktória (JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület – FÜGE Produkció), Für Anikó (Örkény István Színház), Homonnai Katalin és Schäffer Zsuzsanna (Stúdió K Színház), Vasvári Csaba (Szentendrei Teátrum), Pelsőczy Réka (Katona József Színház), Szabó Nikolett (Csiky Gergely Színház – Kaposvár), Nagy Viktor (Kultkikötő), Csadi Zoltán (Bartók Kamaraszínház – Dunaújváros), Csiby Gergely (Rózsavölgyi Szalon) és Papp Endre, a projekt vezetője (Miskolci Nemzeti Színház).

Példaértékű öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény: Miskolci Nemzeti Színház, Rózsavölgyi Szalon, Szentendrei Teátrum, Kultkikötő, Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), Katona József Színház, Örkény István Színház, JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház. Közösen kapcsolódnak a Jövő Nézőiért programhoz, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadban indított el, és amelynek céljai: szemléletformálás, minél több zöld programban való részvétel; környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén, újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során; együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel és közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért. A zöld színházi társulás nyitott, mások is csatlakozhatnak, akik hasonlóan úgy vélik: a színházi működés minden területén szükséges olyan megoldásokat találni, amelyekkel tehetünk a környezetünkért.

Papp Endre színművész, a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője elmondta: „Az együttműködő intézmények, társulatok, egyesületek egyetértenek abban: a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában. Azt is vallják: együtt még többet tehetünk a jövőért. Bár lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni, bevált jó módszerek – környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadása – segíthetnek mindnyájunkat abban, hogyan tudnánk mégis minden nap környezettudatosabban gondolkodni, és fellépni az egészség és az egészséges életmód védelmében.”

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek közösen határozták meg: törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Vállalják minden intézményben egy ún. Zöld Sarok létrehozását. Zöld Nagykövetet neveznek ki, aki a projektért felelős minden intézményben. Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést az intézmény teljes területén, és egyéb gyűjtőpontokat hoznak létre a közönség-, vagy az üzemi terekben (használt nyomtatópatron-, üveg-, mobiltelefon-, fénycső- és elemgyűjtőedények). Legalább évi két alkalommal hirdetnek meg környezettudatos akciókat, vagy vesznek részt ilyen rendezvényeken. Törekednek az öko-tudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére. Részt vesznek a közösségi közlekedés népszerűsítésében, és online felületet hoznak létre zöld programjaik és fejlesztéseik számára.

 

Fotók:
Jurányi: Kulcsár Viktória, fotó: Dömölky Dániel
Örkény: Für Anikó, fotó: Nagy Gergő
Stúdió K: Homonnai Katalin, fotó: Dömölky Dániel és Schäffer Zsuzsanna, fotó: Beliczay László
Szentendre: Vasvári Csaba, fotó: Polyák Attila
Katona: Pelsőczy Réka, fotó: Süveg Áron
Kaposvár: Szabó Nikolett, fotó: Luthár Kristóf
Kultkikötő: Nagy Viktor, fotó: Sebestyén Blanka
Dunaújváros: Csadi Zoltán, fotó: Ónodi Zoltán
Rózsavölgyi: Csiby Gergely, fotó: Ostorházi Bernadett
Miskolc: Papp Endre, fotó: Fecske Flóra