Szentendre tárt kapukkal hív kalandra

Szentendre tárt kapukkal hív kalandra: három ingyenes kisfesztivál udvarokban, Dunakorzón, augusztus első felében

Három kisfesztivált hívott meg Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója, a Teátrum nagy tradícióira épülő, nyári programsorozatába. Ha vállaljuk a kalandot – akár kicsit elhagyva nézői komfortzónánkat -, teljesen új fesztiválélményeket kapunk, ráadásul nagyrészt ingyen, mert sok eseményhez csupán regisztrálni kell. Kicsit véletlen, kicsit szándékos, hogy közvetlenül egymás után lesznek, ám jól jött ki a lépés: a fiatal alkotókra és izgalmas produkciókra nyitott közönség, igazi csemegéket kap augusztus első felében, nagy dózisban. (Mint ahogy az a fesztiválokon lenni szokott.) A három kisfesztiválnak nagyon eltérő a tematikája: az 5 éves az IZP kortárs táncünnep, a Barokk udvarlás a régi hangszereken előadott barokk muzsika hétvégéje. Mindkettő felvállaltan szélesebb közönséget keres. A Nyílt Fórum viszont szakmai rendezvény, ám részt vehetnek rajta a színházi műhelymunka iránt érdeklődők is. Nem kell félni, mindenhol rövid programok lesznek – emelte ki beszélgetésünkben Lőrinczy, aki legfontosabbnak a közönség igényeit tartja, minden egyéb, szakmai szempont mellett. Időrendben vettük végig, mikor, mi történik Szentendrén, augusztus első felében.

Augusztus 4-től 7-ig, bárki részt vehet koraeste 6 órától, a Nyílt Fórum felolvasószínházban, a Barlang kertjében. Mit kell tudnunk róla?

Ez egy szakmai rendezvény, a Dramaturg Céh válogatásában és szervezésében. A színre kerülő, felolvasószínházi produkciókba semmilyen beleszólásom nem volt – nem mintha akartam volna -, épp ezért nem lenne ildomos learatnom a babérokat az érdekes témákért meg a sztárparádéért. Bíró Bence darabját Alföldi Róbert rendezi, Komáromy Bese drámáját Gálhidy Sári, Maros András színművét Szentenczki Zita állítja színpadra, Izsó Zita és Izsó Nóra darabját pedig Pelsőczy Réka. És tényleg csak néhány név ízelítőnek, akik ezen négy nap alatt felolvasnak nálunk: Kulka János, Hernádi Judit, Hajduk Károly, Pető Kata, Elek Ferenc, Rezes Judit. Egyszóval mi csak a helyet adjuk, a darabokat, rendezőket, szereplőket a Dramaturg Céh választotta ki – én meg, mint házigazda, örülök. A színházimádókat érdekli, hogy a dramaturgokat sűrítő szakmai szervezet melyik négy színpadi művet tartja érdemesnek fejlesztésre, mentorálásra, olvasószínházi bemutatásra, a 2021-es újdonságokból. A Nyílt Fórum tényleg nyitott: csak regisztrálni kell, majd a bejönni a Barlang kertjébe és ingyenesen megnézni a felolvasást meg a beszélgetést az adott műről.

Az 5 éves az IZP című kortárs táncünnep augusztus 5-től 9-ig tart, mely napokon este 8-tól, a Városháza udvarán, 10 koreográfiát láthatunk. Az utolsó két napján sétás tánc-performanszokkal találkozhatunk a Dunakorzón. Ez is ingyenes, csak regisztrációt igénylő kisfesztivál. Nem kockázatos kortárs táncosokat hívni öt estére?

Az 5 éves az IZP a 2017-ben indult Imre Zoltán Program (IZP) ünnepe. Az NKA által finanszírozott átfogó program, fiatal táncosoknak, koreográfusoknak ad az induláshoz sokféle lehetőséget. Még néptáncos koromban egy színpadon álltam két (akkor még jövőbeli) kurátorával, Ertl Péterrel és Pataki Andrással, akikkel aztán az NKA-ban is együtt dolgoztam. Erős ambíciójuk, hogy a fiatal alkotókat ne csak a bejáratott helyeken, a Táncszínházban, a Trafóban láthassuk, hanem vidéken is. A kortárs tánc progresszív műfaj, és egyáltalán nem olyan nehéz befogadni, mint ahogy azt az átlag néző gondolja. Én ezt régóta tudom, kapóra jött hát a megkeresésük, hogy adnék-e nekik öt estét a Teátrumban. Ezek is ingyenesek lesznek, aminek az a nem titkolt célja, hogy akár spontán is bejöjjenek a kortárs táncra a városban sétálók. 40-50 perces előadások, tehát maximum egy órát kell rászánni, hogy egy teljesen új hatás, élmény érje a nézőket. Ha vállalkoznak erre a kalandra, látni fogják, hogy a művészek milyen műfajátlépésekre képesek az akrobatikától a színházig, a cirkusztól az erős vizuális világig, szóval a produkciók nem csupán a táncról szólnak. Sőt, a Dunakorzón interaktív performansz-sétát is fognak tartani, augusztus 8-án, és 9-én, este 7-től. Igen, bizonyos értelemben merészség az öt este, de én szeretném felcsigázni a közönség kalandvágyát.

A harmadik kisfesztivál a Barokk udvarlás zenei hétvégéje: augusztus 11-től 14-ig, délután 5-től ingyenes, korhű kamarakoncertekbe futhatunk bele a belvárosban. Majd esténként a Városházán, már belépőjegyes opera és nagykoncerteket láthatunk. A három nap, három tematikára épül: a péntek az olasz barokké, Vivaldi és Pergolesi dallamaival, a szombat a német barokké, a csodálatos Bach, és Telemann napja, a vasárnap az angol, francia barokké, Händel és Purcell remekműveivel. De meghökkentő, szokatlan dolgokat is kínáltok…

Mindhárom napon fiatal zenészek adnak 20 perces kamarakoncerteket, korhű és stílushű előadásmóddal a város udvaraiban: pontosan olyan hangszereken, mint akkor, ugyanúgy, mint akkor, hangosítás nélkül. Este pedig, 20:30-tól, a Városháza udvarán következnek a hosszabb események: pénteken Pergolesi Az úrhatnám szolgáló vígoperáját mutatjuk be, Novák Eszter rendezésében, Zemlényi Eszter, Hámori Szabolcs és Vatamány Atanáz játékával. Szombat-vasárnap két nagykoncertünk lesz, az adott nap szerzőivel. De a barokk hétvégébe olyan virtuóz dolgok is beleférnek, mint a barokk jammelés, mert bizony, a zenészek már akkor is improvizáltak. Vagy a Kamubarokk koncert, ami XX. századi, ügyes, barokk-szerű átveréseket takar, de lesz barokk táncház is. Az egész ötletet Illés Szabolccsal dolgoztuk ki, az Esztergomi Régizenei Akadémia nyári kurzusának gazdájával, aki nálunk is művészeti vezetője lett a projektnek: régizenére specializálódott, eredeti hangszereken játszó, fiatal zenészek járnak Esztergomba évről-évre, mert ez a szenvedélyük, ha úgy tetszik a mániájuk. Ezek a kiváló fiatalok egy hétig itt vannak a Dunakanyarban, megtanulják a műveket. Idén meg is mutathatják a mi csodás városunkban, hogy mit tudnak, mert a Barokk udvarlásban csatlakoznak a régizenét játszó, neves, hazai muzsikusokhoz. De hát Szentendre adottságaiban eleve benne van a barokk kor hangulata, intimitása. Kiss Eszter Veronika zenetörténész, a projekt kordinátora működött együtt velünk a város és a zene összekapcsolásában. A felvezető, ingyenes kamarakoncerteken, tényleg egy fagyi mellől is rá lehet csodálkozni a régizenére. És ha bárki kedvet kap ettől az esti nagykoncertre, az a Városháza udvarán is tud rá jegyet venni kezdés előtt. Hadd meséljek el egy történetet: augusztus 13-án, szombat este, könnyűzenei koncert lesz a barokk jammelés előtt, a Barlang udvarán. A szervező munkatársunk fejvakarva kérdezte, hogy nem lesz-e gond, hogy a könnyűzenei koncert közönsége még ott fog sörözni a Barlang kertjében, mikor a barokk improvizáció felcsendül. Mire Illés Szabolcs és én felkiáltottunk, hogy dehogy, sőt! Hiszen rendkívül kíváncsiak vagyunk, mit fog szólni a Galaxisok koncert közönsége, amikor megszólal a barokk jammelés.


Összefoglalva: miért vállaltad be, ezt a nagyrészt ingyenes kisfesztivál-füzért, köztük a két újat a városban?

Jó az erős koncepció, de abban hiszek, hogy nyitott szemmel kell járni, hogy megláthasd a lehetőségeket. Szerencsére sok szakmai kapcsolatom van, a kollégák ismerik a nyitottságomat, sejtik, hogy az ilyen színvonalú projekteket Szentendrén tárt kapuk fogadják. Nehéz idők jönnek, az összefogás felé kell mennünk, bár engem mindig is érdekeltek a koprodukciós lehetőségek, mert azon szerintem mindenki nyer. Főleg a közönség. Nem az az érdekes, hogy ki találta ki, én vagy más, a végeredmény a fontos. Mi is tudnánk csak olyan vendégjátékokat meghívni, melyekre egy hét alatt elmegy minden jegy, és én hátradőlve ülök a teraszon, csak este kell benéznem az előadásra. Könnyű út lenne. Sokkal izgalmasabb az a kihívás, hogy teszem azt, egy kortárs táncra, vagy barokk zenei napokra be tudjuk-e csábítani az embereket. Valamint, hogy tudok-e bemutatkozási lehetőséget adni, a legmagasabb tanulmányokat elvégzett, nagy teljesítményt mutató fiataloknak. Mindhárom kisfesztivál minőségi garanciákat élvez: mind a Dramaturg Céh, mind az IZP esetében, komoly szakmai grénium választja ki a színpadra kerülő műveket, de a Barokk udvarlás szakmai hátteréről is beszéltem már. Akár nyári, akár téli, akár hosszú, akár rövid egy rendezvénysorozat, hiszem, hogy feladata, a nagyobb melót igénylő, kevésbé populáris programok bemutatása is.

 

Nyílt Fórum aug. 4-7.

5 éves az IZP aug. 5-9.

Barokk udvarlás aug. 11-14.

Részletes program, regisztráció, jegyvásárlás: szentendreiteatrum.hu

 

Welbach Lola