Próbapillanatok - Függöny

A Függöny című előadásunk próbáin jártunk! Képeinken a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves bábszínész osztályának hallgatói és Sardar Tagirovsky rendező. A stáb július 17-től már Szentendrén próbál.

 

Sardar Tagirovsky: FÜGGÖNY

avagy egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

 

A 17. században járunk. A világot megrengette a Fekete Halál, más néven a pestis. Drámai klímaváltozás sújtja az északi féltekét, addig soha nem látott társadalmi és gazdasági válságot hagyva maga után. Pusztító erejű éhínség söpör végig Európán. A 30 éves háború kiirtja a német fejedelemségek lakosságának nagy részét. Az angol polgári forradalom közel fél évszázada szintén rengeteg áldozattal jár. Franciaország-szerte lázadások, gyújtogatások. Az egész országot rettegésben tarja a Fronde, a Félelem nevű parasztmozgalom. Hatalmas zavargások Lisszabonban, Barcelonában és Nápolyban. Magyarország az egész évszázad során háborús pusztításoktól szenved. Majdnem világvége.

De történetünk nem erről szól, hanem egy színházi társulatról, amely a fényűző Versailles-i udvarban tevékenykedik. Ugyanott, ahol Lully vígan komponálja zeneműveit, amelyek átlengik a palota ragyogó termeit. És a társulat ezért még fizetést is kap.

Ennek a társulatnak alapítója, vezetője, írója, rendezője, és egyik színésze az a híres-hírhedt alak, aki gyakorlatilag a színpadon hal meg, és akinek alakja ma már halhatatlanná vált: Molière.

Egy kaotikus világban mi értelme a színháznak? Hátradőlhetünk-e, miközben pusztul a világ körülöttünk? Tudunk-e egyáltalán önfeledten játszani? És baj, ha tudunk?

 

Az előadás

Molière: Versailles-i rögtönzés

Molière egyéb művei

korabeli dokumentumok

M. Bulgakov: Képmutatók cselszövése

M. Bulgakov: Molière, avagy az álszentek összeesküvése

M. Bulgakov: Molière úr élete

Szophoklész: Oidipusz király

Szophoklész: Antigoné

Racine művei

Ariane Mnouchkine elemzése és művei

Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás

William Shakespeare-t érintő dokumentumok, művek, idézetek,

az előadásban szereplő színészek és alkotók improvizációi alapján jött létre.

https://szentendreiteatrum.hu/event/fuggony/