Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

A Nyílt Fórum, korábban a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, 1985 óta működik drámaműhelyként, ahol dramaturgok, drámaírók, színészek, rendezők és kritikusok segítik a szerzőket új színdarabjaik megírásában.

Zalaegerszeg, Pécs, Debrecen és Nyíregyháza után most először ad Szentendre otthont a Nyílt Fórum 19/20 egyik fordulójának. Augusztus 9. és 14. között a programba bekerült hat szerző – Dézsi Fruzsina, Dóka Péter, Horváth János Antal, Molnár T. Eszter, O. Horváth Sári és Tóth Réka Ágnes – készülő műveinek felolvasószínházi előadásait láthatják este 18:00 órai kezdettel a Dunaparti Művelődési Ház szabadtéri színpadán. A felolvasóestek ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek: https://szentendreiteatrum.jegy.hu/.

Nyílt Fórum – felolvasószínházi bemutatók

Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.)

 

augusztus 9., vasárnap 18:00

Dézsi Fruzsina: A helyzet ura
szereplők: Adorjáni Bálint, Homonnai Katalin, Jankovics Péter, Kaszás Gergő, Mészáros Blanka, Nyakó Júlia, Szabó Zoltán

zeneszerző: Jankovics Péter

dramaturg-mentor Selmeczi Bea

rendező: Polgár Csaba

Dézsi Fruzsina (1995) 2019-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró osztályában, jelenleg kulturális antropológiát tanul, illetve a Társadalomelméleti Kollégium tagja. 2019-től a TÁP Színház produkciós vezetője.

Mi van akkor, ha Isten lámpaoltás után besurran egy szobába, aminek az ajtaja nem neki lett nyitva hagyva? Elvégzi a dolgát, a következményeit pedig viseljék az emberek. Mondjuk a polgármester meg az a fiatal lány. Semmiképpen sem Mária. Kategorikusan Marika. A fehérjefeldolgozó üzemben legalábbis így hívják. Az üzemben, ami csupa kitárt zseb, csupa félrenéző szem.Meg persze némi mutyi, egy kis korrupció, lehetőleg befogott orral, hiszen jól tudjuk: egy tisztességes politikust alkalomadtán még kissé undorítják is kötelezettségei.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Enyedi Éva

 

augusztus 10., hétfő 18:00

Molnár T. Eszter: A zsúr

szereplők: Chován Gábor, Edelényi Vivien, Fáncsik Roland , Hajdu Imelda, Herczeg Tamás, Kulcsár Viktória, Medgyesi Lilla, Perczel Frigyes, Takács Dániel, Újhelyi Kinga, Wessely Zsófia

mentor: Tóth Miklós

produkciós vezető: Szokolai Brigitta

dramaturg: Adorján Beáta

rendező: Novák Eszter

 Molnár T. Eszter (Budapest, 1976) író, biológus. Ifjúsági és gyerekeknek szóló regényeit a Pagony Kiadó, felnőtteknek írt könyveit a Prae Kiadó gondozza. Legutóbbi regénye: Teréz, vagy a test emlékezete (2019).

Bucskiék kisebbik lányának születésnapi zsúrján a háziasszony, Márta a nappaliban fogadja a szülőket. Sorban megérkezik egy elhagyott feleség és az őt elhagyó férj, egy feltörekvő középvezető, egy karrierista anya, és a nagylelkű házigazda, végül beront egy hívatlan vendég, és ami egy átlagosan kínos délutánnak indult, valami egészen másba fordul át. Mialatt a szereplők egymással és a múltból előkerülő titkokkal küzdenek, Budapesten elszabadul az etikai alapokra épülő terror, és egyértelművé válik, hogy ebből a nappaliból senki sem távozhat ugyanúgy, ahogyan érkezett.

 A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Pál

 

augusztus 11., kedd 18:00

Horváth János Antal: szentivánéj

szereplők: Hajdu Péter, Horváth  Szabolcs, Keszég László, Lovas Rozi, Pájer Alma, Rainer-Micsinyei Nóra , Rezes Judit

 mentor: Forgács Péter

koordinátor: Sediánszky Nóra
rendező: Horváth János Antal

 Horváth János Antal dramaturg, rendező, író. 1993-ban született Budapesten, 2018-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, filmdramaturg szakon. 2018 óta a Pesti Magyar Színház dramaturgja, számos színházi produkcióban dolgozott. Első rendezésére 2018-ban került sor, ebben az évadban pedig a Szkéné Színház egyik nagy sikere volt Rozsda című rendezése. Több forgatókönyvet is jegyez, például a 2019-ben a mozikba került Szép csendben is az ő munkája.

A menni vagy maradni kérdés égetően aktuális világunkban. Ez a menés jelenthet csupán egy helyváltoztatást, egy másik környezet által megújulást, de jelentheti a családi szokások, hagyományok elhagyását. Megpróbálni valamit máshogy. Megpróbálni valahogy máshogy szeretni a másikat. Nem úgy, ahogy minket szerettek, vagy ahogy szeretnénk, ha szeretnének. Hanem, ahogy a legnehezebb: önzetlenül. Ki tudja, lehet, hogy sikerül.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Gabnai Katalin

 

augusztus 12., szerda 18:00

O. Horváth Sári: Hiszitek mit nem

 szereplők:

Ego              Herczeg Adrienn

Teó              Nagy Norbert

Vince           Keresztény Tamás

Laci              Urbán Tibor

Nóri             Dobra Mara

Orsi              Kónya Merlin Renáta

Natasa        Szilágyi Kata

dramaturg-mentor: Orbán Eszter

rendező: Szikszai Rémusz

O. Horváth Sári 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt. Nyílt Fórum „veterán”, 2018. és 2019. évi Vilmos-díjas szerzője. A Hiszitek mit nem című dráma a LENNI VAGY NEM trilógia harmadik része.

Testvérek, szerelmek, barátok. 7 szereplő, akik a vallás, a hit, az objektív és szubjektív valóságképek- és síkok által lépnek kapcsolatba egymással és az élettel. Három férfi és három nő, akiket az Ego nevű szereplő kapcsol össze, miközben természetesen a figurák egymással is találkoznak, egymásra is hatással vannak, és az egymásnak kimondott és ki nem mondott szavak és gondolatok mentén próbálnak boldogulni, értelmet adni és kapni az életüknek, az életüktől.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Németh Gábor

 

 

augusztus 13., csütörtök 18:00

Tóth Réka Ágnes: Ez
merülés egy levegővétellel

szereplők: Für Anikó, Horkay Barnabás, Kurta Niké, Mácsai Pál, Pallagi Melitta

zene: Matisz Flóra Lili

mentor: Egressy Zoltán

dramaturg: Szokolai Brigitta

rendező: Gáspár Ildikó

 Tóth Réka Ágnes 1987-ben született Győrben, most Budapesten él. Esztétika, spanyol és színháztudomány szakokon végzett, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen írja doktori disszertációját. Szabadúszó dramaturgként és drámaíróként kezdett bábszínházaknál, de dolgozik felnőtteknek szóló előadásokban is. Ebben az évadban írt gyerekdarabot, szerkesztett verses monodrámát és megrendezte első dokumentumdrámáját Boncza Berta szövegeiből. Versei 2013 óta jelennek meg, publikált a Hévízben, a KULTer.hu-n és az Élet és Irodalomban. Az 5mondatok versoldal egyik szerzője.

 Ez egy monodráma. Aki beszél, az én vagyok. Aki hallgat, az is. Kulcsszavak: felnövéstörténet, kapunyitási pánik, családi traumák, a feldolgozhatatlanság és a feldolgozottság mértéke. Az egység, ami lehetne most valaki más. Szünet. Szünetek. Most ne szólalj meg. Újabb kulcsszavak: gumicukor. A darab főszereplője nincs még harminc, de már nem is húsz. Tartania kellene valahol, lennie kellene valamilyennek, de csak egy kádban ül és arról beszél, hogy írni fog. Vagy arról ír, hogy beszél: az anyjával, szerelme exeivel, vagy az apjával, akivel már nem tud.

 A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Péter

 

 

augusztus 14., péntek 18:00

Dóka Péter: Polimax, avagy a Kockaróka visszatér

szereplők:

Tauber bácsi – Hegedűs D. Géza

Marek – Hajduk Károly

Szofi / Margita – Nagy Katica

Bárány néni – Szalontay Tünde

Ráczné – Szabó Márta

dramaturg-mentor: Blastik Noémi

rendező: Forgács Péter

Dóka Péter 1974-ben született Budapesten. Számos gyerek- és ifjúsági könyv (A kék hajú lány, Lila királylány, Az ellopott zsiráf) szerzője, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője. Körbe K című darabját a Lakmusz Csoport vitte színre 2012-ben. Sajtkirály című gyerekdarabjáért 2017-ben Csukás István-díjat kapott. A Magyar Rádió korábban két regényéből hangjátékot készített, ő jegyzi a jelenleg a tévében futó Szupermalac és Űrpatkány című rajzfilmsorozat forgatókönyveit.

Egy öreg sármőr, akit dobott a felesége egy törpéért. Egy néni, aki sosem gyújtja fel a villanyt. Egy bajuszrajongó nő, egy mindenkire irigy, félbemaradt művész és a nagyfőnök, akit évek óta nem látott senki. Tőlük függ a Polimax játékgyár jövője. De kik ők egyáltalán? Szerethető őrültek vagy ravasz gyilkosok? Ezt akarja megtudni Szofi, aki eltűnt nővére után nyomoz – s közben a gyár ontja a játékokat, a vén falak beszélnek, a padláson meztelen lányok táncolnak, a pincében valaki selejtes műanyag babákkal játszik.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Bollók Csaba

 

 

A Dramaturg Céh volt elnökének, a tavaly elhunyt Radnai Annamáriának meghatározásával élve, a Nyílt Fórum egyfajta „vándortábor”. A jelenlegi formájában negyedik éve megrendezett fórumra az őszi pályázathirdetést követően, többfordulós szűrés után választották ki a szerzőket és műveiket.  Az év elején több mint húsz színházi szakember és a szerzők egy hosszú hétvégére a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház épületébe költöztek, ahol kiscsoportos megbeszéléseken, bizalmi légkörben vitáztak a készülő darabokról. A forduló végén a szerzőknek lehetőségük nyílt a megismert bírálók közül mentort választani, aki a következőkben megkülönböztetett figyelemmel kíséri a dráma fejlődését, és segíti a szerzőt a további Nyílt Fórum-fordulók során.

Idén a koronavírus-járvány újragondolásra késztetett minden berögzült megoldást. A Nyílt Fórum második fordulójával sem volt más a helyzet: az elmaradt Deszka Fesztivál kísérőprogramja helyett a kényszerből erényt kovácsolni igyekvő DeszKarantén Fesztivál a Színházi Dramaturgok Céhe Facebook-oldalán zajlott. A színészek közreműködésével lezajlott darabprezentációkból, valamint a szerzők és mentoraik beszélgetéseiből álló program nézők százait vonzotta. A visszajelzések alapján a szerzőknek is fontos inspiráció volt a megjelenés, és a lehetőség, hogy folytatódjon a járványhelyzet előtt elkezdett munka.

A hagyományos felolvasószínházi előadások is új helyszínre kerültek. A Szentendrei Teátrummal együttműködésben augusztus 9. és 14. között naponta egy szerző művét ismerhetik meg a nézők, neves színművészek közreműködésével. Az előadásokat olyan fontos színházi alkotók rendezik, mint például Polgár Csaba, Szikszai Rémusz, Dömötör András, vagy éppen – a Fórum életében kivételesen a saját művével rendezőként továbbdolgozó – Horváth János Antal. Az előadások után meghívott hozzászólókkal rövid beszélgetést is hallgathatunk a művekről.

 

A darabokról és a szerzőkről Orbán Eszter, a Színházi Dramaturgok Céhe elnöke szavaival:

Dézsi Fruzsina és O. Horváth Sári visszatérő fórumozók, mindketten a marosvásárhelyi egyetemről indultak, mindketten tanultak ott drámaírást, Fruzsi aztán kritikusként kezdett működni, de független színházi közegben is mozog. Sári Bocsárdi László osztályában végzett rendezőként, de több darabját, többek közt a Lenni vagy nem című első fórumos művét is bemutatták már. Ez a Jurányiban ment telt házzal, és a járványhelyzet múltával reméljük, elkészül a tavaszra tervezett nagyváradi bemutató is. Mindkettőjükre jellemző, hogy friss, gyakran tabudöntögető témát vetnek föl. Sári most a Lenni vagy nem trilógia harmadik részével jelentkezett Hiszitek mit nem címmel, amiben a vallás és hit kérdéseivel foglalkozik, és érdekes módon Fruzsi A helyzet ura című darabjában is felmerül, bár sokkal politikusabb nézőpontból tekint a világunkra, hogy a mai korban lehetséges-e a megváltás.

Ha már ilyen páros bemutatásba kezdtem, jöjjön két olyan szerző, aki más műfajban már bőven bizonyított, de a Nyílt Fórum programján keresztül kívánt további támogatást kapni a drámaíráshoz: Molnár T. Eszter és Dóka Péter is sikeres prózaíró, de talán a nagy színházi nyilvánosság előtt kevésbé ismertek. Nagy öröm volt, hogy úgy döntöttek, szeretnének velünk együtt dolgozni, és jelentkeztek a pályázatra.
Eszter darabja egy születésnapi zsúr helyzetébe sűríti egy sok titokkal terhes baráti társaság történetét és egy kissé antiutópisztikus társadalomképet. A zsúr idején, Budapesten hirtelen elszabadul az etikai alapokra épülő terror. Dóka Péter korábbi gyerekdarabjai után most felnőttekhez szól. A történet a ’99-es teljes napfogyatkozáshoz kötődik és a főszereplő életében akkor megtörtént családi tragédia feldolgozása során egy a múlt és jelen között rekedt játékgyárban találjuk magunkat: a kérdés, hogy a bűnök és hazugságok labirintusából ki lehet-e kerülni élve. Kiderül a Polimax, avagy a kockaróka élete című darabból.

Az utolsó páros Tóth Réka Ágnes és Horváth János Antal. Ők mindketten már bizonyítottak színházi szerzőként, Réka bábszínházi és táncos közegben is dolgozik, verseket ír. Az Ez című darabja egy sokszereplős monodráma, a líra és a dráma ötvözésével dolgozó izgalmas darab egy húszas-harmincas nő helyzetéről, önértékeléséről a világban. János gyakorló színházi dramaturg, forgatókönyvíró, az utóbbi néhány évben saját darabjainak rendezésével nyert egyre nagyobb elismerést. Igazi színházi ember. Szentivánéj című darabjában a családi szeretet kérdését vizsgálja, vajon tudunk-e, meg tudunk-e tanulni jól szeretni, vagy mindörökre a szokások rabjai maradunk.”

(https://papageno.hu/intermezzo/2020/06/orban-eszter-fontosnak-tartottuk-hogy-ne-engedjuk-el-a-szerzoink-kezet/)

 

https://www.facebook.com/dramaturgokcehe/