Lőrinczy György a Teátrum új igazgatója

Májustól Lőrinczy György a Teátrum új igazgatója. A Szentendrei Teátrum új igazgatói posztjáról döntött március 3-án Fülöp Zsolt polgármester, a képviselő-testülettel való egyeztetés után, véleményük figyelembe vételével. A tavaly decemberben kiírt vezetői pályázatra két pályamunka érkezett, a döntés előtt a jelölteket a szakmai bizottság, majd a város kulturális bizottságának tagjai is meghallgatták.

Szentendre Város Önkormányzata decemberben írt ki pályázatot a Teátrum igazgatói posztjára. A felhívásra Lőrinczy György mellett Réczei Tamás nyújtott be pályázatot. A minisztériumi és színházszakmai tagok mellett a szentendrei önkormányzat két képviselőjéből, illetve a Szentendrei Kulturális Központ képviselőjéből álló szakmai bizottság február 24-én, Fülöp Zsolt polgármester és a város kulturális bizottsága két nappal később hallgatta meg a pályázókat.

A szakmai bizottság és a városvezetés Lőrinczy György pályázatát támogatta, így ő váltja májustól a Teátrum jelenlegi igazgatóját, Vasvári Csabát. Vasvári Csabát 2016-ban nevezték ki, és a megbízatása öt évre szólt, akárcsak Lőrinczy Györgyé.

 

Lőrinczy György művelődésszervező, művészeti menedzser, kreatív producer (született: 1967)  a Nemzeti Kulturális Alap leköszönő alelnöke, korábban a Budapesti Operettszínház, a Pentaton Koncertügynökség igazgatója, de dolgozott a Katona József Színháznak és a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak is. Hosszú évekig a Mesterségek Ünnepe programigazgatója is volt, számos hazai és külföldi fesztivál, koncert és színházi előadás menedzsere. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégtanára és doktori iskolájának hallgatója.

1991-1994-ig a Szentendrei Teátrum projekt menedzsere, erről az időszakról így ír pályázatában: „Ez volt az első önálló, komoly produceri megbízatásom. (…) Itt dolgozhattam Gregor Józseffel  (…) néptánc mesteremmel Foltin Jolánnal (…) itt ismerhettem meg Molnár Piroskát (…) menedzsere lehettem Ruszt József rendezésének. Jazzklub a Barcsay-kertben a legjobbakkal, és zenész beszélgetés az éppen nemzetközi pályája csúcsán tartó Tokody Ilonával. Passiójáték a Templomdombon. Ezek a talán a legkiemelkedőbb emlékeim, abból a korszakból, amely alatt a szakma ígéretes ifjújából felnőtt szakember lettem.”

Magát kettős kötődésű lokálpatriótaként definiálja, családja több mint 70 éve kötődik Budapest mellett a Dunakanyarhoz. Fiatalságának meghatározó települése nagyszülei otthona, Leányfalu, jelenleg szigetmonostori házukban él. Motivációs levelét így zárja le:

„Úgy gondolom, az életem, mint sokunknak, fordulóponthoz érkezett, most más karakterű feladatokra van szükségem. Különös jelnek vélem, hogy Szentendre városa pont most keres megújuló kulturális életéhez új arcokat. Minőség, intimitás, igényesség, barátságos, családias hangulat, tradíció és innováció, az én ötven éves tapasztalatom szerint ezek jellemzik alapvetően a várost, és ezek azok az értékek, melyek mentén a következő években én is dolgozni szeretnék.
Remélem különleges, inspiratív, és gyümölcsöző találkozás lehet a miénk.

 

„Májustól biciklivel, vagy kishajóval járok dolgozni…” – írja közösségi oldalán Lőrinczy György. „(…) az a megtiszteltetés ért, hogy a továbbiakban én lehetek a Szentendrei Kulturális Kft. előadó-művészeti ügyvezetője, vagyis én vezethetem az immár 50 éves, csodás Szentendrei Teátrumot. Köszönöm elődömnek és barátomnak, Vasvári Csabának a biztatást, aki nem indult újra a posztért. Az EMMI illetékeseinek és a Színházművészeti Bizottság szakmai delegáltjainak pályázatom támogatását. Végül, de első sorban Fülöp Zsolt polgármester úrnak és Szentendre képviselőtestületének az egyhangúlag megszavazott bizalmat! Fontos pillanatban, fontos megerősítés ez nekem. Hajrá imádott Dunakanyar, hajrá Szentendre!”