FOLYTATÓDIK A FIGARO-TÖRTÉNET A FŐ TÉREN!

A Szentendrei Teátrum idén is operaelőadással várja a közönséget a város Fő terén. A tavalyi nagy sikerű Rossini: A sevillai borbély után a Figaro-történet folytatódik. A Co-Opera legújabb operabemutatója, Mozart: Figaro házassága. Az alkotók 2018. június 26-án a budapesti Rózsavölgyi Szalonban rendeztek sajtótájékoztatót a bemutató kapcsán. 

Mozart legkiválóbb vígoperáját Szabó Máté lendületes, szellemes rendezésében láthatja a közönség 2018. július 27-én és 28-án Szentendre Fő terén. A mű öt előadóművészeti szervezet – a Szentendrei Teátrum, a Szegedi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Győri Nemzeti Színház és az Operettissima Non-profit Kft. – együttműködésének gyümölcse.

A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Minden színház használja saját lehetőségeit, a díszletet idén is a kiváló győri díszletműhely készítette, a jelmezeket újra a szegediek varrták, és a budapesti próbákat követően az újonnan csatlakozó debreceni Csokonai Nemzeti Színház biztosítja majd a főpróbahéten szükséges próbahelyiségeket.

A sajtóeseményen Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója, Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház főigazgatója, Szabó Máté rendező, Luca Ceretta, az All’Opera producer és  Dr. Vadász Dániel, a projekt igazgatója vettek részt.

A megjelentek fergeteges ízelítőt láthattak a Figaro házassága előadásból Bordás Barbara, Schnöller Szabina, Farkasréti Mária, Haja Zsolt, Pataki Bence, Busa Tamás, Ujvári Gergely előadásában, zongorán kísért Mazalin Wanda.

A sevillai borbély Almaviva gróf és Rosina egybekelésének komikus viszontagságait mesélte el. A történet pár évvel később folytatódik: a gróf és a grófné házassága kihűlt, mi több, Almaviva épp hű szolgája, Figaro menyasszonyát igyekszik elcsábítani… Ezúttal Figaro esküvőjének útjába gördülnek akadályok.

Míg Rossini A Sevillai borbélya féktelen, önfeledt, már-már szürreális bolondozás, Mozart magát az életet és az embert mutatja be: a tragikum és a komikum, az emberi gyarlóság és jóság örök kettősségét. Szabó Máté a fiatal rendezői generáció kiemelkedő képviselője, megannyi sikeres prózai és zenés színházi előadás született eddigi munkája során. A Figaro házassága Almaviva gróf borpanziójában játszódik, a Khell Csörsz által megálmodott innovatív díszletben és Benedek Mari izgalmas jelmezeivel és Kenesey Judit átfordított szövegével. Kiváló szereposztásban látható a Co-Opera legújabb produkciója.

Fotó: Deim Balázs