Csókol hű Miskád!

– felolvasószínházi előadás Munkácsy Mihály és Cécile Papier levelezéséből –

2019. október 31., 19 óra
Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Dunakorzó 18.)

A 26 éves Munkácsy Mihály 1870-ben Siralomház című képével elnyerte kora legrangosabb tárlata, a párizsi Szalon aranyérmét. Egy csapásra ismert festő lett, ennek ellenére kételkedett a tehetségében, és azt tervezte, hogy otthagyja düsseldorfi műtermét, hazatér Magyarországra és újra asztalosként fog dolgozni. Egy véletlen találkozásnak is köszönhető, hogy élete más irányt vett. Egy párizsi estélyen találkozott egy luxemburgi arisztokratával, a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével, a polgári származású Cécile Papier-rel. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők….

Munkácsy pályafutásában meghatározó szerepet játszott felesége, Cécile Papier, a luxemburgi De Marches báró özvegye, aki a megfelelő társadalmi hátteret biztosította a „festőfejedelem” számára.

„Nem az ő érdeme volt, hogy Munkácsy zseni volt és oly nagyszerűen festett, de igenis, vallom és állítom, hogy enélkül az erélyes, jó feleség nélkül Munkácsynk sohase lehetett volna azzá a világhírességgé, aki lett. […] a derék Cécile de Munkácsy szalont teremtett az ura dicsőségének szentélyéül, megteremtette azt az Avenue de Villiers-n pompázó, ragyogó híres szalont, amelyet a hét leghíresebb párisi szalon egyikeként emleget ma is Tout-Paris története.” (Pekár Gyula: Munkácsyéknál, Nemzeti Újság, 1926. január 3.)

Cécile-t teendői gyakran luxemburgi birtokához kötötték. Szerencsés módon ennek köszönhető, hogy Munkácsy és Cécile között sűrű levélváltás folyt. Ha elolvassuk a festő feleségének írt több száz levelét, azonnal feltűnik a szeretet és a kötődés ezernyi jele. „Drága Cilikém” vagy „Kis feleségem” kezdetű levelei gyakran „hűséges Miskád” aláírással zárulnak.

Szereplők:
Cécile Papier: Györgyi Anna
Munkácsy Mihály: Vasvári Csaba

Író, rendező:
Réczei Tamás

Bevezető előadást tart:
Krasznai Réka művészettörténész

Belépőjegy: 1900 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 950 Ft (igazolvány felmutatásával)
Jegyek elővételben válthatók a http://bit.ly/33QDsa8 oldalon, illetve a Tourinform Irodában (Szentendre, Dumtsa Jenő u.22.)