Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség

A Szentendrei Teátrum 2021 nyarán, a hagyományt és a kortárs művészeteket ötvözve, igazi exkluzív kulturális kavalkáddal és összművészeti produkciókkal várja a közönséget. 13 Kossuth-díjas művész, számos fiatal, pályakezdő alkotó produkcióiból, 8 bemutató előadással alakult ki az idei program a „minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség” jegyében. A nemrégiben kinevezett új igazgató, Lőrinczy György ugyan több opera, koncert és crossover programmal készül, de azért a színház szerelmeseinek sem kell aggódniuk. Az idei rendezvénysorozat létrejöttét részben Szentendre Város Önkormányzata, részben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásai fedezik.


 

Állandó helyszín idén a MűvészetMalom, melynek izgalmas ódon falai rejtélyes ajtókkal, ablakokkal adja az előadások természetes, egyedi hátterét, ahol kétszáz fős nézőtérrel mini-amfiteátrum épül.

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége országos „Grand Opening” koncertsorozatához csatlakozva, június 6-án a SzentendREstart ingyenes nyitókoncert várja a közönséget. Az eseményen kizárólag környékbeli művészek lépnek fel, az Erkel-blokkot a szigeten élő világhírű baritonista, Molnár Levente és a Szentendrén élő Fischl Mónika képviseli. Pilisszentlászlóról Szvorák Katalin és az Ötödik Évszak Zenekar zenél, a Sárik Péter trió és Falusi Mariann pedig a jazz műfajával színesítik az örömkoncertet.

A Szentendrei Teátrum évadnyitó gálával, június 25-én indítja a nyarat. 50+2 címmel különleges könyvbemutatót láthatnak a nézők. A színház ötven évét összefoglaló tanulmánykötet tartalmát olyan előadók elevenítik fel, mint Molnár Piroska, Mester Viktória, Szinetár Dóra, Berényi Nóra eh., György-Rózsa Sándor és Makranczi Zalán.

Számos olyan produkció kapott helyet a nyári programban, mely különböző művészeti ágak, vagy eltérő zenei típusok ötvözésével kísérletezik. Rost Andrea igazi exkluzív premierre készül Szentendrén. A Hot Jazz Band-del közösen, Dalok a lányszobámból címmel népszerű magyar slágereket és filmzenék – Óz, West Side Story vagy a Van, aki forrón szereti – áthangszerelt verzióit adja elő. Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalomművész közös estjén Örkény István egyperces novelláit a virtuóz roma cimbalom tradíciók, a kortárs zene és a jazz egészíti ki. A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt színművész (Kolozsvár) szcenírozott, zenés Kányádi-estje igazi kuriózum lesz, Gergye Krisztián egy improvizációs előadást tervez szentendrei festők művei alapján, míg Herczku Ágnes népdalénekes színházi elemeket vegyít majd a koncertjében. Izgalmas, egyedülálló előadásnak ígérkezik a Forte Társulat legújabb bemutatója, mely Misima Jukio kortárs japán szerző négy egyfelvonásos darabjából készül, Horváth Csaba rendezésében.

A Déryné program A falu rossza című előadásával képviselteti magát a MűvészetMalomban, de a klasszikus zene rajongói is igazi élményeket szerezhetnek. Miklósa Erika és Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév keretében, az operairodalom legnépszerűbb slágereiből válogattak, míg Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operáját a Szentendrén született, egyedülálló színházközi együttműködési modell motorjával, a Coopera társulatával együttműködésben, a két szerepben a Surányban élő világszerte ismert művészházaspárral, Mester Viktóriával és Molnár Leventével viszik színpadra.

A színházi produkciókat – a Teátrum hagyományait folytatva – ismert nevek és fiatal, kísérletező, végzős művészeti egyetemisták képviselik. Wolfram Lotz: A nevetséges sötétség című hangjátéka nyomán íródott különleges darabot Dohy Balázs rendezi és Szokol JuditFabacsovics Lili Csend-etűdök ősbemutatójának is a Teátrum ad helyet. Dennis Kelly: Árvák című színműve Lovas Rozival, Lengyel Tamással és Molnár Áronnal a főszerepben kerül színpadra, míg Molnár Piroska és Jordán Tamás a Kései találkozással, Hernádi Judit és Gálffi László a Love Letters című darabbal jönnek Szentendrére. A Dramaturg Céh szervezésében újra megrendezzük a Nyílt Fórumot is, ahol a felolvasószínházi bemutatók után színházi szakemberekkel beszélgetünk a művekről. Kortárs tánccal zárjuk majd az évadot: Hat tánc címmel a Feledi Project táncelőadását láthatja a közönség, mely reflexió Bartók Béla Román népi táncok című művére.

 

Fotók: Deim Balázs