Újra Tavaszi Fesztivált rendez Szentendrén a Teátrum

 

Szevasz Tavasz, üdv kultúra, végre itt vagy! Újra Tavaszi Fesztivált rendez Szentendrén a Teátrum!

 

Fent, a szentendrei Szamárhegy tetején, a Dalmát Szamár bisztró ajtaján, évek óta van egy kerek matrica, melyen a következő FeLugossy László mondat áll: Az ember művészettel védekezik. Ezzel adjuk hírül, hogy két év kihagyás után ismét lesz Tavaszi Fesztivál Szentendrén! Végre megint élvezhetjük a kultúrát, művészetet tavasszal is, mert március 25-től 17 napon át 29 programot kínál a város.

A műsort változatosság és magas minőség jellemzi: néptánctól kortárs balettig, független színházi kamaradarabtól sztárokat felvonultató krimivígjátékig, népzenétől, operán keresztül világslágerekig terjed az ezerszínű kulturális paletta, olyan előadásokkal is, melyek csak itt és most láthatóak. De gyerekprogramok, tárlatvezetések, beszélgetések is színesítik a programot, a teljes műsorért kattintsanak a Szentendrei Teátrum oldalaira!

Az idei fesztivál különlegessége az összefogás ereje, hiszen az alapvetően nyári szabadtéri színházi előadásokat szervező Teátrum, anyagi erőforrások híján, a városban nagy számban megtalálható kulturális intézmények együttműködésére és a különböző előadóművészeti szervezetek támogatott előadásaira számíthatott. Ezek ereje és minősége viszont igazán színes és színvonalas műsor elkészítését tette lehetővé, s jó hír a közönségnek, hogy a produkciók egy része térítésmentesen, csupán regisztrációval tekinthető meg, vagy nagyon kedvezményes áron. Ebből következik, hogy a Tavaszi Fesztiválnak és az ott fellépő művészeknek, talán sosem volt olyan nagy szüksége a közönség jelenlétére és támogatására, mint idén! Hogy könnyebben tudjanak választani, bemutatunk néhányat a látnivalókból:

Március 25-én máris két nagyon különböző, érdekes programból választhatunk: a Levédiában Molnár Levente operaénekes lesz a Magyar Rhapsody Project vendége, magyar klasszikus zeneszerzők műveit, népdalfeldolgozásait adják elő modern és régi magyar hangszereken. Bársony Bálint és együttese önmagában garancia egy különleges zenei élményre, de Molnár Leventével igazán izgalmas nyitó előadást láthatnak a nézők. A PMK -ban mindenkit szeretettel várnak térítésmentesen, regisztrálni a Teátrum weboldalán lehet.

A Médeiában a KV Társulat mai kulisszák között játssza el az ókori darabot a nők kiszolgáltatottságáról, melyben Médeia drámája egy csoportterápia keretében bomlik ki.

Március 26-án a Magyar Táncképekben a világhírű Duna Művészegyüttes folklórelőadását, a Kárpát-medence szépséges, autentikus néptáncait élvezhetjük.

Március 27-én délelőtt a Tüskevár várja a családokat Matula bácsival, Tutajossal és Bütyökkel. A Fekete István regény színpadra varázsolt, 2022-re modernizált változatában a Fórum Színház előadása megidézi a Kis-Balaton elragadó hangulatát.

Aznap este, a Opera-Szerelemben, a Cotton Club Singersből ismerős László Boldizsár és Nánási Helga operaénekes az operairodalom nagy slágereit adja elő Puccinitől Erkelen át Verdiig, de a könnyed műfajból is adnak ízelítőt.

Március 29-én este, A hűtlenség árában, három kiváló, országosan ismert színész lép színpadra egy fordulatos, mulatságos és drámai krimi-vígjátékban. Pikali Gerda, Nagy Sándor és Németh Kristóf jutalomjátékát a Fórum Színház produkciójában láthatjuk.

Mikor máskor, mint április elsején, kerül terítékre a Csirkebefőtt, a L’art pour L’art Társulat poéntorlódásos műsora régi ismerőseinkkel, a Besenyő család tagjaival?

Utána még át lehet érni aznap este a Karaván Família koncertjére is! A családi zenekar repertoárján vérpezsdítő, európai cigány dalok sorakoznak, amit gitárral, kannával, énekkel adnak elő.

Április 2-a a zene napja lesz a fesztiválban: Zabolátlan lovaim című produkciójában Kollár-Klemenz László érzelmekkel túlfűtött, melankolikus dalokat ad elő Farkas Róberttel és Dargay Marcellel. Francia sanzonok, popklasszikusok, magyar dalok csendülnek fel a lírai dalesten.

Ugyanaznap este, másik helyszínen, Schwartz Dávid Nosztalgiaestjén is állócsillagok dalaira andaloghatunk: Dávid Gianni Morandi, Aretha Franklin, Paul Anka, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa slágereit fogja énekelni. Micsoda névsor!

Április 3-án egy egészen különleges előadást láthatunk: A kár, hogy rák a daganatos betegséggel való szembenézésről szól. Tabuk nélkül beszél róla, vitatkozik vele, sőt, viccet csinál belőle! A darab szövege betegekkel, hozzátartozókkal, orvosokkal készült interjúkból íródott. A PanoDráma Társulat -többek közt Szamosi Zsófival– adja elő a megrendítő, felemelő és mulatságos darabot, amit Lengyel Anna emlékének ajánlanak.

Április 5-én a Herzl című darabban Makranczi Zalán, Gyabronka József és Hajdú László lép színpadra a Spinoza Színház előadásában. A Herzl két magyar zsidóemberről szól, Herzl Tivadarról és Max Nordauról, akiknek alapvető szerepük volt Izrael létrejöttében.

 

Április 10-én, 15.30 órakor, a költészet napját -igaz, 24 órával előtte- ismét a nagysikerű Kultköltészettel ünnepeljük: saját verseiket olvassák fel olyan szentendreiek, akik szeretik a verset, verselést.

Aznap délután az Örökül Magyarlapádról koncerten Kubinyi Júlia tolmácsolja zenekarával a Maros-Küküllő vidék szívbemarkoló, elementáris dallamait. Az autentikus dallamok felidézik Magyarlapádot, az alig ezer lakosú, erdélyi települést.

 

És a fesztivál zárásaként, április 10-én este, a régen várt Kiss Tibit láthatjuk, a Dalok a bolhapiacról című moralitásjátékban. A Quimby zenésze az Aranyakkord-Győri Balett-Karzat Színház produkciójában táncosokkal, színészekkel lép színpadra. Arról a küzdelmes utazásról mesélnek, melyet az emberi természet végtelen tengerén teszünk, mi, itt és most, mindannyian.

Jegyek:

https://szentendreiteatrum.jegy.hu/

 

Az előadások Szentendrén a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban (Pátriárka utca 7.), a MANK Galériában (Bogdányi út 51.) és a Városháza Dísztermében lesznek (Fő tér 3.)

 

Welbach Lola