„Ne most fertőtlenítse a gyermeket, köszönöm, megvárom!”

Karantén, online oktatás, szülő-gyerek kapcsolat, párkapcsolat, politika – néhány téma azok közül, melyekről a Határátlépések című darab szól. Sokat lehet rajta nevetni, miközben néha szorul a torkunk. Ismerős szituációkat látunk, ahol a szereplők a saját és a másik határait feszegetik.
Tavaly alig kezdték játszani, közbeszólt a Covid. Stream felvétel viszont készült róla, ami rögtön besorolt az Orlai Produkciós Iroda legsikeresebb előadásai közé. A Határátlépéseket július 10-én, szombat este 8-kor, a Teátrum színpadán adják elő, végre ismét élőben. Péter Kata színművésszel, az egyik alkotóval beszélgettünk.

Különleges a Határátlépések, mert a színészek a saját életükben megélt helyzeteket írták át színpadra a rendezővel és a dramaturgokkal. Milyen volt ez a munka?

Olyan helyzeteket gyűjtöttünk össze és írtunk meg, amikben mi léptünk át valamilyen határt, vagy a mi határainkon lépett át valaki. Dömötör András rendező és a dramaturgok kifinomult humorral és kiváló arányérzékkel alakították aztán véglegesre a szöveget. A jelenetek a nézők életében is aktuális dolgokról szólnak: karantén, online oktatás, szülő-gyerek kapcsolat, párkapcsolat, politika.

A Határátlépések tele van poénokkal (is), a stream felvételekor mennyire hiányzott a nevetés, mint visszajelzés?

Nagyon hiányzott, mert ez egy olyan darab, amit nagyban alakít a közönség jelenléte. Sokkal motiválóbb, ha feszülten figyelnek, ha végig nevetnek. Sőt, a nézők váratlan ötletekre is tudnak minket inspirálni, amitől tényleg szárnyakat kapunk. A stream felvétele közben a kamerák ezt nem tudták megadni.

Akkor ez kiemelt alkalom lesz, mivel végre nemcsak élőben fogjátok megint játszani, de még szabadtéren is, ami további váratlan helyzeteket teremthet. Mácsai Pál Örkény estje alatt például egy vörös macska sétált át a MűvészetMalom színpadán. Az elmúlt években Te már szerepeltél a Teátrum több produkciójában. Van extra kötődésed a városhoz?

Ugyan nem itt élek, de rengeteg szállal kapcsolódok ide. A férjem a szentendrei kötődésű Söndörgő zenekar tagja, itt nőtt fel, az esküvőnk is a Skanzenben volt. Szinte minden héten megfordulunk a városban. A férjem szülei Surányban laknak és amikor a Becéző szavakban próbáltam, kishajóval jöttem át a szigetről próbálni, majd játszani. Ennek külön volt egy fantasztikus hangulata.

Miért ajánlod a Határátlépéseket?

Mert valós, ismerős helyzetekről szól, nincs benne semmi kamu, mindenki őszinte. Nagyokat lehet rajta röhögni, de mélyre is megy. Mi, az alkotók, a színészek, összeszokott csapat vagyunk, szeretjük egymást, boldogan, nagy játékkedvvel játsszuk. Ezt a felszabadultságot a nézők is meg szokták érezni.

(Az interjú címe részlet a darabból.)

Jegyvásárlás : Határátlépések – 2021. július 10. szombat, 20:00
Szentendrei Teátrum, MűvészetMalom udvara