Ma indul a SLOSzT a Hamis hanggal

A 11. SLOSzT, a Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó Celldömölkön, szeptember 9-én a Hamis hanggal indul!

A 40 éves Soltis Lajos Színház 2020. szeptember 9-13. között gazdag programsorozattal várja Celldömölkre az érdeklődőket. A fesztivál célja a találkozás, a szervezők olyan társulatokat szólítanak meg, melyek a közösségi gondolkodás, a társadalmi problémákra való érzékenység, a nyitottság és az elfogadás értékei mentén működnek és hoznak létre előadásokat különböző korosztályok számára.

A Találkozó öt napja alatt 6 helyszínen 13 csapat 16 produkcióját láthatja a közönség. A programban a progresszívebb szemléletű előadások mellett helyet kapott zenés szórakoztató előadás, színházi nevelési program, monodráma, valamint diákoknak és gyermekeknek szóló előadás is.

Az előadásokat szabadon látogatható szakmai beszélgetések kísérik. Szakmai vendégeink a 11. SLOSzT-on: Kozma András Hevesi Sándor-díjas dramaturg, rendező, a Nemzeti Színház nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok alapító főszerkesztője, Upor László Jászai Mari-díjas dramaturg, műfordító, a Színház és Filmművészeti Egyetem megbízott rektora. A moderátor Ölbei Lívia színikritikus, újságíró.

A „SLOSzT”-ról:

2003-ban egykori művészeti vezetőnk, a neves vajdasági színész, rendező, a 2000-ben autóbaleset során elhunyt Soltis Lajos emlékére hoztuk létre a találkozót, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori társainknak is emléket kívánunk állítani: egykori vezető színészeink, Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a Találkozó végén kiosztásra kerülő legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak. A fesztivál egyik különdíja Kasza Éva, vajdasági színésznő emlékét őrzi. A 2017-es találkozón osztottuk ki először a Solténszky Tibor különdíjat. A Találkozó fődíját, melyet a legjobbnak ítélt előadás viheti haza Soltis Lajosról neveztük el.

Vasvári Csaba, Nagy Dániel Viktor / Orlai Produkciós Iroda – Szentendrei Teátrum: Hamis hang
(fotó: Deim Balázs)

A nyitó estén, szeptember 9-én a megnyitót követően kerül bemutatásra az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum koprodukciójában létrejött Hamis hang c. előadás 19:00 órától.  A feszült, óramű pontosságú kamaradarabot, a Liza a rókatündér című nagysikerű film rendezője Ujj Mészáros Károly állította színpadra.

 

Idén nyáron  a Szentendrei Teátrumban is láthatta a közönség a DEKK Színház, a FÜGE és a Kőszegi Várszínház produkcióját, a Garázsbandát.  Most ismét sírva-röhögős estét ígérnek szombaton 20:00-tól. A koncertszínház alkotói és előadói: Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András.

 

 

Az előadásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A fesztivál részletes programja a színház honlapján érhető el:  http://soltisszinhaz.hu/pages/hir.php?id=395

A fesztivál facebook-eseménye: itt.

 

A fesztivál fő támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Celldömölk Város Önkormányzata, Vas Megye Közgyűlésének Elnöke

Soltis Lajos Színház – Trainingspot Társulat: Janka ágya (Fotó: Büki László)