Jó kérdés: hogyan indul a szabadtéri színházi szezon?

Hogyan indul el a szabadtéri évad? Mikor hirdetnek műsort? Van-e idő új bemutatók készítésére? Átalakítják-e a nézőteret és a közönségforgalmi tereket? Milyen higiéniai és egészségügyi szabályokat alkalmaznak? Mit éri meg a rendelet előírásai szerint lecsökkentett nézőszámmal is játszani? Módosítanak-e az előzetesen tervezett jegyárakon?

A Magyar Színházi Társaság harmadik évada jelentkező beszélgetéssorozatának online különkiadásai a járvány utáni helyzet aktualitásait járják körül. A június 4-i alkalmával három szabadtéri színház vezetőjével a nyári szezon indulásának feltételeiről, lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetnek. Vendégek lesznek Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója.

A Korlátok közt június 4-i alkalmával három szabadtéri színház vezetőjével a nyári szezon indulásának feltételeiről, lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetnek. Vendégek lesznek Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója. A beszélgetést Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa vezeti.

Magyar Közlöny 123. (2020. május 27.) számában megjelent 241/2020. (V. 27.) számú kormányrendelet szerint a rendelet megjelenésének másnapjától engedélyezik a szabadtéri sport- és kulturális rendezvényeket.

Ennek értelmében a nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el.

Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, tehát a szünetben, a büfében stb., illetve nincsenek ülőhelyek, és erre a szervezőknek kell ügyelni.

Ennek értelmében hogyan indul el a szabadtéri évad? Mikor hirdetnek műsort? Van-e idő új bemutatók készítésére? Átalakítják-e a nézőteret és a közönségforgalmi tereket? Milyen higiéniai és egészségügyi szabályokat alkalmaznak? Mit éri meg a rendelet előírásai szerint lecsökkentett nézőszámmal is játszani? Módosítanak-e az előzetesen tervezett jegyárakon?

Vajon mit jelent az engedély Kőszegen, ahol egy produkció, a Vera zártkörű bemutatóját már megtartották, Szegeden, ahol idén a Dóm téren nem, csak az Újszegedi Szabadtéri Színpadon lesznek előadások, illetve Szentendrén, ahol egy előadás próbafolyamata már elkezdődött?

Vendégek lesznek Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, valamint Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója. A beszélgetést ezúttal is Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa vezeti.

A beszélgetést a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján lehet megnézni június 4-én 17 órától. A Jó kérdés beszélgetéssorozat támogatói: NKA, MMA.