Elhunyt Perjéssy Barnabás

Hosszan tartó betegség után 2019. november 26-án elhunyt Perjéssy Barnabás közművelődési szakember, a Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár volt közművelődési igazgatója, a Dunaparti Művelődési Ház, a Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei és a Szentendrei Teátrum egykori igazgatója, Szentendre kulturális életének emblematikus személyisége.

Perjéssy Barnabás 1943-ban született Budapesten, a reformkor óta Szentendrén élő család gyermekeként. Általános iskolai és középiskolai tanulmányait Szentendrén folytatta, 1967-ben az ELTE Bölcsészkarán szerzett történelem-könyvtár szakos diplomát. Szakmai élete 1968-tól Szentendréhez kötődik, kezdetben a Városi Tanács munkatársaként, majd több mint harminc éven át a város közművelődési és művészeti intézményei igazgatójaként szolgálta a várost.

A Szentendrei Teátrumot 1992 és 2006 között több alkalommal vezette. Igazgatása alatt számos nagyszerű bemutató született a Teátrum színpadán. A 2000-es évek elejétől a színművészeti főiskolások és a Zeneakadémia növendékei mutatták itt be vizsgadarabjaikat, a meghívott társulatok között a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Nemzeti Színház és a Krétakör társulata is szerepelt. Nevéhez kötődik a Teátrum bekapcsolása a Szabadtéri Színházak Szövetségébe.

A Dunaparti Művelődési Ház igazgatójaként munkatársaival évtizedeken át szervezte a Szentendrei Nyár programsorozatát, köztük olyan máig sikeres rendezvényekkel, mint az Ister Napok, vagy a Barcsay-udvar koncertjei. A művelődési ház otthont adott a város közösségeinek és művészeti csoportjainak, többek között a Szentendre
Táncegyüttesnek, a Musica Beata kórusnak, a Szentendrei Kamarazenekarnak és a Diótörő Balettiskolának, amelyek ma is meghatározó szereplői Szentendre művészeti életének.

Közművelődési tevékenysége mellett szinte végig tanított óraadóként történelmet. A református egyházközség életében – amelynek presbitere volt – aktívan részt vett. Neki köszönhető, hogy az egyházközség és a művelődési ház közötti együttműködéssel létrejöttek a ma már hagyományos Virágvasárnapi hangversenyek és az augusztus 20-ai ünnepi koncertek.

Munkássága elismeréseként számos díjjal tüntették ki (1997 – Pro Urbe, 1998 – Feketedió-díj: MNE Pest Megyei Szervezete szakmai díja, 1999 – Bessenyei György- díj, 2005 – Szentendre Város Művelődéséért Díj, 2006 – Pest Megye Művelődéséért Díj).

Rendszereken át, számos átszervezésen és nehézségen keresztül vezette és szervezte Szentendre kulturális intézményeit. Munkájára tisztelettel és megbecsüléssel, személyére mindig szeretettel emlékezünk.

Szentendrei Kulturális Központ