50 év, 50 nyár – A Teátrum jubileumi sajtótájékoztatója

Az idén ötvenéves Szentendrei Teátrum jubileumi sajtótájékoztatóját a Rózsavölgyi Szalon Arts & Caféban tartották, 2019. május 15-én. A szentendrei kötődésekről, a Teátrum jelenéről és múltjáról, az idei évadról Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőse, a Szentendrei Teátrum 2019-es évadjának háziasszonya, Hernádi Judit színművész, Fábián Dóra, az Ételt az Életért Alapítvány képviselője, Szokol Judit, az SZFE végzős rendezőhallgatója, Timár András színháztörténész, dr. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója és Vasvári Csaba, a Teátrum igazgatója beszélt.

A Teátrum legendás, első előadását 1969. július 5-én rendezték a szentendrei főtéren. Békés András és Zsámbéki Gábor két elfeledett magyar mű, a Comico-Tragoedia, valamint a Pikko herceg és Jutka Perzsi színpadra állításával indították útjára a szentendrei szabadtéri színjátszás hagyományait. Az azóta elmúlt fél évszázad gazdag történetét kutatta és dolgozta fel Tímár András színháztörténész. A TEÁTRUM50 kutatási projekt anyaga: dokumentumok, fotók, interjúk a nagyközönség számára a https://teatrum50.szentendreiteatrum.hu oldalon találhatók meg.

„Az 50 éves Szentendrei Teátrum olyan kiemelkedő kulturális produktum, ami a szentendrei identitás részévé vált, a város imázsának építésében nagy szerepe van. A templomairól, képzőművészeti hagyományairól híres város mindennapjaiba a szabadtéri színjátszás is beépült” – mondta el Gyürk Dorottya alpolgármester a sajtótájékoztatón.

Az idei, jubileumi nyár öt premiert és számtalan vendégjátékot kínál. Dan Gordon a Becéző szavak című darabjának magyarországi bemutatója a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkció együttműködésében nyitja az évadot. A népszerű könyv és film adaptációjának címszerepében Hernádi Juditot láthatjuk majd a színpadon.

Vasvári Csaba teátrumigazgató a Teátrum FRISS produkcióit mutatta be.  „Három éve indítottuk el a FRISS programsorozatot. Évek óta egyre több fiatalnak adunk megmutatkozási lehetőséget. Előadásaink érzékenyítő témáikkal, újszerű látásmódjukkal új utakon járnak, és új utakat járhatnak ki a színházi alkotók és a szentendrei nézők előtt is.” Szokol Judit rendezésében, Nyitrai László zenéjével Máté Zsolt darabja kerül színre. A hentes lánya című monodráma-musicalt Jurás Jenő Ne szakítson félbe! című darabja ihlette. A darab főhősnője rózsaszín tündérvilágban él, amiből fel kell ébrednie. Amikor megkérik a kezét, kiderül, hogy túl kicsi rá a gyűrű, és innentől olyan lavina indul el, ami alapjaiban változtatja meg az életét. A különleges műfajú monomusical főszereplője az idei évad háziasszonya, Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) végzős hallgatója lesz. Gubik Petra a sajtótájékoztatón a darab hangulatát a Fáj a szívem című dallal idézte meg, Szép András zongorakíséretével. Gubik Petra arról beszélt, számára rendkívül izgalmas és egyedülálló kihívás a monomusical címszerepe, és megtiszteltetés számára, hogy a jubileumi évadban épp ő lehet a Szentendrei Teátrum háziasszonya.

A zenés monomusical-ősbemutató rendezője, Szokol Judit, az SZFE frissen végzett hallgatója ebben az évadban színpadra állítja Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot is. Molnár eléggé érzékletes alcímet választott darabjához: egy csirkefogó élete és halála, külvárosi legenda hét képben. Liliom szerepében Géczi Zoltán mutatkozik be, Julikát Rusznák Adrienn alakítja.

A jubileumi nyár sem telhet el opera nélkül. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója elmondta, hogy három éve indult útjára az egyedülálló együttműködés, amelynek keretében vidéki színházak közösen visznek színre operákat. Az első évben A sevillai borbély nyitotta meg újra a Fő téri operajátszás hagyományát. Idén nyáron húsz kiváló operaszólista részvételével varázsolnak mediterrán, Portofino-i hangulatot a belváros szívébe. Az operagálán terített asztalok, pezsgős vacsora és a legnagyobb klasszikusok várják a műfaj rajongóit. A műsorban Mozart, Puccini, Verdi és Rossini darabjaiból válogatnak, az áriákat az Óbudai Danubia Zenekar kíséri Dinyés Dániel vezényletével.

Sz.N.

 Fotók: Gordon Eszter