Nemcsak a Föld napján!

A Szentendrei Teátrum 2020-ban csatlakozott ahhoz a példaértékű, öko-tudatos, zöld színházi társuláshoz, amelyet tíz színházi, előadó-művészeti intézmény hozott  létre.

 

A Jövő Nézőiért programot a 2019/2020-as évadban a Miskolci Nemzeti Színház indította el, és céljai: a szemléletformálás, a minél több zöld programban való részvétel, a környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén, újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során, együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel és közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.

https://szentendreiteatrum.hu/zold-szinhazi-program-a-szentendrei-teatrum-is-csatlakozott/

Zöld nagykövetek

A környezettudatos, szemléletformáló projekt csatlakozó színházai egy-egy „nagykövetet” is delegáltak a programba. A zöld nagykövetek: Kulcsár Viktória (JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház – Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület – FÜGE Produkció), Für Anikó (Örkény István Színház), Homonnai Katalin és Schäffer Zsuzsanna (Stúdió K Színház), Vasvári Csaba (Szentendrei Teátrum), Pelsőczy Réka (Katona József Színház), Szabó Nikolett (Csiky Gergely Színház – Kaposvár), Nagy Viktor (Kultkikötő), Csadi Zoltán (Bartók Kamaraszínház – Dunaújváros), Csiby Gergely (Rózsavölgyi Szalon) és Papp Endre, a projekt vezetője (Miskolci Nemzeti Színház).

https://szentendreiteatrum.hu/zold-nagykoveteink/

A csatlakozó intézmények, társulatok, egyesületek törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést az intézmény teljes területén, és egyéb gyűjtőpontokat hoznak létre a közönség-, vagy az üzemi terekben (használt nyomtatópatron-, üveg-, mobiltelefon-, fénycső- és elemgyűjtőedények). Törekednek az öko-tudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére. Legalább évi két alkalommal hirdetnek meg környezettudatos akciókat, vagy vesznek részt ilyen rendezvényeken.

https://szentendreiteatrum.hu/oko-tudatos-szinhazi-egyuttmukodes/

 

Együttműködés a madártani egyesülettel

A Szentendrei Teátrum és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „zöld-együttműködésében” 2020 áprilisában különleges mesesorozat indult az éterben Hangos Hétfő címmel. A természet szeretetére és tiszteletére tanító kedves, ismeretterjesztő online meséket a Teátrum színművészei mondják el. A meséket az egyesület YouTube csatornáján lehet meghallgatni.

https://szentendreiteatrum.hu/hangos-hetfo-zold-mesek/

Barátaink, a madarak címmel, a Magyar Madártani Egyesülettel „zöld programot” hirdettünk 2020 nyarán. Szórakoztató, ismeretterjesztő, interaktív, madaras játszóházzal vártuk a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a gyerekeket és a kíváncsi felnőtteket. Csőrök, tollak, fészkek, odúk, bagolykiállítás – minden, ami madár, látható és megismerhető volt ezen a játékos napon. Az MME önkénteseinek segítségével az állomásokon érdekes kvízjátékok, memóriajátékok, kirakók, kifestők, mesesarok, játszóház, kiállítás, év madara totó, madárfelismerő játékok várták az érdeklődőket.

https://szentendreiteatrum.hu/minden-ami-madar/

 

Szemléletformáló meghajlás

A Szentendrei Teátrum munkatársai a Takarítási világnap jegyében, 2020. szeptember 19-én neves szentendrei művészek társaságában járták be és tisztították meg a Duna korzó környékét. Az akcióban részt vettek Szentendréhez kötődő művészek: Péter Kata színművész, Fischl Mónika operaénekes, Szendy Szilvia színművész, Borbély Mihály klarinétművész, Sárik Péter zeneszerző, zongoraművész és Dömény Krisztián citeraművész.

A Szentendrei Teátrum által is kezdeményezett, tavasszal indult zöldszínházi együttműködés keretei között ezen a hétvégén többek között a Rózsavölgyi Szalon, az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Miskolci Nemzeti Színház is hasonló szemétgyűjtési akciót szervezett. A zöld programban részt vevő színházak mindegyike elkötelezte magát a környezetbarát szemlélet mellett, és egyre hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. A villámakció legfőbb célja a szemléletformálás volt, hiszen a jó példa másokat is arra biztat: tegyünk közösen a környezetünkért!

https://szentendreiteatrum.hu/szemleletformalo-meghajlas/