Festő égő ház előtt

– felolvasószínházi előadás Anna Margit és Ámos Imre levelezéséből, naplójegyzeteiből –

2019. november 7., 19 óra
Szentendre, Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Dunakorzó 18.)

1943 áprilisában a 30 éves Anna Margit férje naplójegyzeteit olvasta. A pesti lakásban hagyott füzet utolsó bejegyzésében a 36 éves Ámos Imre közös párizsi útjukra emlékezett. Mindketten szabad lelkű művészek voltak, s akkor már több mint egy éve nem látták egymást. Egy darabig még jöttek tábori levelezőlapok a munkaszolgálatra hurcolt férfitől, később azonban semmi hír nem érkezett róla. Ámos Imre ekkor egy ukrajnai parasztház padlóján feküdt élet és halál között, de rengeteg szenvedés után hazajutott a harmadik munkaszolgálatából is, és újra festeni kezdett. Még kétszer vitték el. Barátai és felesége megpróbálták rávenni, hogy próbáljon elmenekülni, búvóhelyet keresni, de ő azt válaszolta: „menjen minden, ahogy a víz folyik.”
Anna Margit barátainál bujkálva élte túl a háborút, apja és családtagjainak többsége koncentrációs táborban végezték. Két éven át várta haza mindennap a férjét, s csak ezután törődött bele a megváltoztathatatlanba. Eldöntötte, hogy úgy lesz méltó Ámos örökségéhez, ha élni és festeni fog.

Ámos Imre a Műegyetemen kezdte meg tanulmányit, majd a képzőművészet felé fordult és a magyar festészettörténet sajátos vizionáriusává vált. Művészi küldetéstudata kifejezéseként megváltoztatta vezetéknevét. Ámosnak, az első bibliai kisprófétának a nevét kölcsönözve. Álmodozó, humanista lelkületű alkotó volt, aki szimbólumok használatával törekedett a lelki folyamatok bemutatására. Festményei visszatérő szereplője az angyal figura, aki égi hírnökből vált tehetetlenül vergődő emberarcú áldozattá.

Bábok, traumák, önarcképek: Anna Margit művei mélyek, őszinték és harsányak egyszerre. A babák és a különféle bábuk egész életét végig kísérték.  Gyermekként Anna Margit háncsból, kukoricacsuhéból készített figurákat, melyekhez hasonló alakok később szimbólumokká nőtték ki magukat festményeiben. A nehézségek elől gyakran művészetébe menekült, ám ez a mentsvár sem volt mindig elérhető számára: kényszerű hallgatások és önkéntes elvonulások egyaránt tagolják életművét.

Szereplők:
Anna Margit: Pető Kata
Ámos Imre: Vasvári Csaba
Író, rendező:
Réczei Tamás
Bevezető előadást tart:
Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! alapítója

Belépőjegy: 1900 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 950 Ft (igazolvány felmutatásával)
Jegyek elővételben válthatók a http://bit.ly/31MIcMU oldalon, illetve a Tourinform Irodában (Szentendre, Dumtsa Jenő u.22.)